Dijete oteo otac!? Detalji pokušaja krijumčarenja djevojčice od pet godina

17.04.2024. | 14:32

Djevojčica koja je prebačena s graničnog prelaza u Brodu u sigurnu kuću zbog sumnje da je žrtva krijumčarenja, porijeklom je iz Avganistana i bila je u pratnji oca, a njena majka je u Njemačkoj prijavila njenu otmicu, saznaje “Glas Srpske“.

– S obzirom na to da je za njom bila raspisana potraga, čim su se pojavili na granici reagovala je policija te je djevojčica prebačena u sigurnu kuću. Otac je odmah predat u nadležnost Službe za poslove sa strancima on je smješten pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu – rekao je izvor blizak istrazi.

Iz Tužilaštva BiH, pod čijim nadzorom se vodi istraga u ovom slučaju, saopštili su da su Služba za poslove sa strancima BiH i Granična policija BiH na graničnom prelazu Brod spriječili krijumčarenje djevojčice od pet godina.

– Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima koordinisao aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prelazu Brod detaljnim analizama otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dalje je navedeno da je identifikovana žrtva petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu odstupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH.

– Žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću. Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom – istakli su iz Tužilaštva BiH.

Pojasnili su da se navedena djevojčica nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Vizbadenu, Njemačka, a preduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

-Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima- istakli su iz ove pravosudne institucije.