Devetoro uhapšeno u akciji “Vektor”: Iznuđivali novac za informacije o namještenim utakmicama

Devet osoba je lišeno slobode u operativnoj akciji “Vektor”, a pretresi su izvršeni na 25 lokacija koje koristi 26 osoba na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela prevara, pranje novca i iznuda posredstvom društevnih mreža, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se ove osobe sumnjiče da su navedena krivična djela počinila od oktobra 2020. godine do danas na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt sa oštećenim licima iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali u zabludi da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja.

“Takođe, koristeći prijetnje, osumnjičeni su vršili iznude sa ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac. Protivpravna imovinska korist nastala vršenjem ovih krivičnih djela iznosi nekoliko stotina hiljada KM”, ističe se u saopštenju.

Osobe lišene slobode biće predate Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 osoba biće podnesen izvještaj zbog učinjenih krivičnih djela.

Operativnu akciju “Vektor” provode policijski službenici MUP-a Republike Srpske pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Trebinje.

Ostavite komentar: