Detalji spasavanja djevojke iz rijeke: Policajci bez oklijevanja ušli u hladnu Bosnu

29.11.2022. | 13:00

Prava drama odvijala se u ponedjeljak naveče na Japanskom mostu u Doboju, kada je djevojka (34) iz Gračanice pokušala da skokom u Bosnu izvrši samoubistvo, ali su je hrabri građani i pripadnici Policijske uprave Doboj spasili.

“Išao sam s posla. I ja sam tu djevojku prošao ovdje na pola mosta, ona je stajala i gledala u vodu. Držala je neku vrećicu, mislio sam da će bacati hljeb ribama, kao po običaju kada prođem. Međutim, prošao sam je, okrenula je glavu, pogledala u mene, ja sam dalje produžio. Nakon možda deset, petnaest metara preticao je kamion, svirao, zakočio. Ja sam se okrenuo, ona je već bila prekoračila zaštitnu ogradu, na stubu i vidio sam kada je skočila dolje. Potrčao sam, vratio se, vidio sam da je neka žena izašla iz auta, vikala. Nije isplivala odmah, već za nekoliko sekundi, i neko joj je vikao: ‘Opusti se, opusti se, mlati rukama.’ Počela je malo mlatiti rukama, vidio sam da je voda nosi ovamo prema obali, da je ne nosi u dubinu dolje dalje. Vidio sam sugrađanina, već je bio dotrčao, i ja sam sišao za njim dolje”, ispričao je Dragomir Stojanović iz Kostajnice.

U povratku sa obližnje benzinske pumpe, Branislav Katanić je na mostu ugledao grupu građana na mostu koji su uzbuđeni i gestikuliraju, prenose Nezavisne.

“Zaustavio sam auto, pogledao preko mosta i ugledao djevojku u Bosni kako doziva u pomoć. Pošto niko do tada nije došao, prišao da joj pomogne, ja sam strčao, došao do korita rijeke. Bila je udaljena možda tri metra od obale. Ušao u sam u vodu, izvukao sam je iz vode. Skinuo sam joj jaknu i zagrlio da joj bude toplo, pošto je bila ljubičaste boje, već je bila na kraju snaga”, ističe on.

Kaže da nije zaplivao jer je Bosna tu bila plitka.

“Bila je plitka tu gdje je ona bila, a kada je skočila s mosta, tu nije bilo plitko. Ja sam je pitao: ‘Djevojko, zašto to radiš?’ Ona nije ništa odgovorila”, objašnjava on.

Na pitanje da li je oklijevao da uđe u vodu jer je bila hladna i nije ni znao kolika je dubina, odgovorio je:

“Pa, nisam, zato sam zaustavio auto, da idem, da je treba spasiti. Zato što je tu bilo već 15 ljudi, niko nije prišao da je spasi”, kazao je Katanić.

U akciji spasavanja djevojke svoj doprinos su dali i Milanko Lazendić i Nemanja Jović, pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, koji su se službenim vozilom u kobnom momentu kretali mostom u pravcu Stanić Rijeke.

Oni su sišli do korita rijeke u kojem se već nalazio Katanić nastojeći da izvuče djevojku.

“Građanin je već bio došao do djevojke, prišli smo, pomogli smo je izvući. Ja sam skinuo jaknu, malo je umotao”, kazao je Lazendić.

“To se sve odigralo relativno brzo, to su sekunde u pitanju, ne razmišlja se puno u tom trenutku”, rekao je Jović.

Ovakvo iskustvo pamtiće i Vladan Nedinić, pripadnik Policijske stanice Doboj 1, kao i policijski pripravnik Dalibor Krečar.

“Žensko lice je bilo vidno dezorijentisano, uplašeno, promrzlo, umotali smo je u službene jakne, iznijeli do mosta, predali je Službi hitne medicinske pomoći”, naveo je Nedinić.

“Skoro smo izašli sa akademije, sa te obuke i mislim da smo dovoljno obučeni za tako te neke stvari, a naravno, usvajamo i dobre stvari od naših starijih kolega, ali je ovo nešto novo za nas”, dodaje.

Na pitanje da li na akademiji rade simulacije ovakvih situacija, odgovorio je:

“Pa, imamo i takvih nekih sličnih simulacija, ali ne baš ovakvih, ne znamo uopšte u kakvoj situaciji ćemo se naći svakim radnim danom u službi.”