Detalji istrage protiv Mijatovića: Osumnjičen da je “Banjalučkom velesajmu” pribavio sedam miliona KM

Protiv potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića i bivšeg direktora firme “Metal” Brane Miloševića policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da su “Banjalučkom velesajmu” pribavili imovinsku korist veću od sedam miliona maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Mijatović i Milošević se sumnjiči da su zloupotrebama službenog položaja oštetili pomenuto preduzeće za tačno 7.077.524 KM.

Mijatović je pomenuto krivično djelo počinio kao direktor Ekonomskog instituta Banjaluka, a Milošević kao direktor “Metala“.

Šteta

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić rekla je, navodeći inicijale, da su osumnjičeni počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

“Prijavljeni B.M. se sumnjiči da je navedeno krivično djelo počinio u toku 2016. godine obavljajući poslove direktora akcionarskog društva iz Banjaluke, te zloupotrebom službenog položaja društvu ograničene odgovornosti iz Banjaluke pribavio protivpravnu imovinsku koristi u iznosu od 7.077.524 maraka”, rekla je Mučibabićeva.

Dodala je da se V.M. sumnjiči da je, obavljajući poslove direktora javnog preduzeća u Banjaluci, iskoristio svoj položaj na način da je angažovao neovlaštena lica koja su izvršila vještačenje, a što je suprotno Zakonu o vještacima Republike Srpske, nakon čega je i potpisao nalaz i mišljenje koji su sačinila navedena lica.

Izvor Srpskainfo pojasnio je kako su osumnjičeni počinili krivična djela zahvljajući kojima je “Metal“ oštećen za višemilionske iznose.

“Optuženi Milošević je kao direktor akcionarskog društva ‘Metal’ 3. februara 2016. godine, zastupajući ovu firmu kao tuženu stranu od firme ‘Banjalučki velesajam’, priznao tužbeni zahtjev”, rekao je izvor Srpskainfo.

On je pojasnio da je Milošević to uradio u namjeri da “Banjalučkom velesajmu“ pribavi protivpravnu imovinsku korist.

“Na osnovu tog tužbenog zahtjeva  i priznanja, Okružni privredni sud je donio presudu kojom se obavezuje ‘Metal’ da ‘Banjalučkom velesajmu’ isplati novac na ime naknade štete zbog nemogućnosti korištenja nekretnine koje su date kao osnivački ulog od strane tuženog kod tužioca”, istakao je pomenuti izvor.

Vještačenje

Prema njegovim riječima, zbog nekorištenja nekretnine “Metal“ je tužiocu morao da isplati skoro šest miliona maraka. Pored toga, prema presudi morali su da isplate i 138.000 maraka na ime izgubljene dobiti.

“U presudi je navedeno i da na ime izgubljene dobiti u periodu od 2003 do 2013. godine moraju isplatiti još 950.000 maraka. ‘Metal’ je bio dužan platiti i 6.000 KM sudskih troškova. Prema tome, ukupna protivpravna korist koju je ostvario ‘Banjalučki velesajam’ iznosi 7.077.524 marke”, pojasnio je izvor pomenutog portala.

Za vještačanje nastale štete bio je angažovan Ekonomski institut Banjaluka, a na čijem čelu je u tom periodu bio Vojin Mijatović.

Angažovani su nakon što je “Banjalučki velesajam“ na pripremnom ročištu u Okružnom privrednom sudu zatražio da oni vještače nastalu štetu.

Prema istrazi, policija sumnjiči Mijatovića za zloupotrebe položaja.

“Mijatović je bio direktor Ekonomskog instituta u periodu od 1. januara 2014. do 31. jula 2016 godine. On je kao direktor iskoristio svoj položaj i ovlaštenja i u ime Ekonomskog instituta kao ovlaštenog pravnog lica za poslove vještačenja iz ekonomske oblasti angažovao neovlaštena lica koju su obavila vještačenja”, rekao je pomenuti sagovornik.

Dodao je da su ta vještačenja obavljena suprotno Zakonu o vještacima Republike Srpske.

“Nakon toga, Mijatović je 25. januara 2016. godine potpisao Nalaz i mišljenje koje se odnosi na ovo vještačenje. Ovaj nalaz se koristio u postupku pred Okružnim privrednim sudom”, dodao je izvor.

Policajca udario nogom

Krajem decembra 2018. godine Brane Milošević je uhapšen u centru Banjaluke zbog sumnje da je policajca udario nogom.

Sve se dešavalo na protestima grupe “Pravda za Davida“.

Tom prilikom policija je uhapsila jednu osobu, a okupljeni građani su pokušali spriječiti da policija odvede osumnjičenog.

Tada je došlo i do naguravanja i jedan policajac ja pao na zemlju. Policija je sumnjičila Miloševića da je tada policajca udario nogom dok je on ležao na zemlji.

Ostavite komentar: