Detalji akcije! SIPA uhapsila državljanina Holandije: Osumnjičen za krijumčarenje više od 1.500 migranata

22.05.2024. | 15:08

Pripadnici SIPA su u utorak u saradnji sa Tužilaštvom BiH, na području Sarajeva u predmetu kodnog naziva „Istok tigris“, uhapsili jednu osobu, državljanina Holandije, porijeklom iz Republike Irak.

Uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

On se sumnjiči da je bio član grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na području Republike Irak, Kraljevine Jordan, Republike Turske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evropske unije i koja je tokom 2022. godine, prokrijumčarila više od 1500 državljana Republike Irak, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, na osnovu čega su ostvarili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni će biti predat u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Izvršeno je i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Policijski službenici SIPA, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nastavljaju dalje aktivnosti u dokumentovanju navedenih krivičnih djela koje se provode u saradnji sa EUROPOL, te policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Velike Britanije i dr.

Takođe, tokom realizacije navedene akcije, ostvarena je saradnja sa policijskim službenicima Granične policije, OSA i Službom za poslove sa strancima, piše N1.