Detalji akcije “Hum”: Uhapšeni u Hercegovini predvodio organizovanu kriminalnu grupu

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage operativno taktičkom akcijom kodnog naziva “Hum” u Hercegovini izvršili više pretresa i zbog organizovanog kriminala uhapsili Ismeta Vrcu iz Mostara i Sadu Đuguma iz Tomislavgrada.

Đugum se sumnjiči da je prevodio kriminalnu grupu a prilikom pretresa pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičene osobe pronađeno je oružje, praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem pomenutih krivičnih djela.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, prenosi Kliks.

Akcija je provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, vezano za dokumentovanje krivičnog djela “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, te krivičnim djelima “Izazivanje opće opasnosti”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, “Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih djelova za oružje”, Krivičnog zakona Federacije BiH.

Oglasilo se tužilaštvo o hapšenju menadžera Bube i Jale “Na teret se stavlja organizovani kriminal, neovlašćeni promet droge i korupcija”

– Ovom istragom zadokumentovana je organizovana kriminalna grupa na čelu sa S.Đ koja se dovodi u vezu sa izvršenjem naprijed navedenih krivičnih djela, na način da je ista s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i drugih oblika koristi u određenom vremenskom periodu izvršila pokušaj ubistva, te oštećenje tuđe stvari kao i izazivanje opće opasnosti koristeći improvizirane eksplozivne naprave – navode iz FUP.

U sklopu današnje operativne akcije policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršili više pretresa na području Mostara i Tomislavgrada, te su tom prilikom slobode lišeni S.Đ. (1978) iz Tomislavgrada i I.V. (1960) iz Mostara, dok su A.F (1991) i A.Š. (1987) iz Mostara ispitani, a koja se nalaze na izdržavanju kazne po drugom osnovu.

Podsjetimo da su u akciji kodnog naziva “Impact” istražitelji Federalne uprave policije hapsili na području Mostara već hapsili Sadu Đuguma 2020. godine sa grupom njegovih saradnika.

Ostavite komentar: