Detalji akcije “Falkuša”: Objavljen video oduzimanja tone kokaina balkanskog kartela

Španska policija objavila je video akcije “Falkuša” prilikom koje je zaplijenjena jedna od najvećih količina droge kokain.

Podsjećanja radi, španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijednosti više od 40 miliona evra.

Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. balkanskog kartela kojeg čine državljani Albanije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Do sada je utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja sa Kanarskih ostrva prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

U međunarodnoj akciji “Falkuša” učestvovale su i policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenosi Klix.

Ostavite komentar: