Crne brojke! Smrtnost na putevima u BiH daleko iznad prosjeka Evropske unije

Prema stopi smrtnosti na cputevima, Bosna i Hercegovina je daleko iznad prosjeka Evropske unije, pokazali su to podaci BIHAMK-a.

Prema informacijama prikupljenim tokom 2020. godine, na putevima u BiH zabilježeno je 69 smrtnih slučajeva u odnosu na milion stanovnika. Ipak, lani je broj stradalih na putevima smanjen za 6,5 odsto, čime je postignut najniži zabilježeni broj smrtnih slučajeva otkako su evidencije započele.

“Bitno je spomenuti da je BiH, iako nije uspjela ostvariti zacrtani cilj EU u smanjenju broja poginulih u saobraćajnim nesrećama za 50 odsto, u posljednjoj dekadi 2010.-2020, uprkos godišnjim fluktuacijama, imala značajan pad broja poginulih na putevima od 31,5 odsto”, naveli su.

Navodi se kako su prevelika brzina, alkoholisanost, zdravstveni problemi koji ”pogode” vozača u vožnji uzrok najvećeg broja nesreća, a problem koji je možda i najveći, a često se gura ustranu, jeste korištenje mobilnog telefona tokom vožnje.

U našoj zemlji lani su zabilježene 29.703 saobraćajne nesreće. Iako je to nešto manje u odnosu na ranije godine, ako se uzmu u obzir brojna zatvaranja i ograničenja kretanja, brojke su i dalje vrlo visoke.

Profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije i predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja Osman Lindov za Avaz kaže da policija ne može navoditi uzročnike nesreća.

“Većinom se navedeni uzročnici prepisuju iz godine u godinu. Da bi se utvrdili uzročnici, sve se mora detaljno analizirati, od slučaja do slučaja. A, ako se ne znaju uzročnici, nemoguće je raditi na njihovom otklanjanju”, poručio je Lindov. Ističe kako je BiH potrebna jedinstvena baza saobraćajnih nesreća, prema kojoj bi se mogla raditi i detaljna analiza uzročnika.

“Nikad se ovim pitanjem nismo bavili ozbiljno, bavimo se tek kada negdje, nažalost, poginu trojica mladića. Tek tada shvatimo da naša putna infrastruktura ne zavređuje nikakve sigurnosne ocjene. Nismo implementirali evropske sigurnosne direktive, a naše bi puteve, prema njima, morale doživjeti stanovite promjene. Na taj način bismo pomogli ljudima da spase živote”, zaključio je Lindov.

EU ostaje najsigurnija u svijetu

Lani je u saobraćajnim nesrećama na putevima 27 država članica EU smrtno stradalo 18.800 ljudi, što predstavlja smanjenje od 17 psdto u odnosu na 2019. godinu. To znači da je gotovo 4.000 manje ljudi poginulo na putevima EU u 2020. u odnosno putevima u svijetu.

Ostavite komentar: