Cilj udaljenje ilegalnih migranata: U proteklih sedam dana iz BiH protjerana 23 strana državljanina

Služba za poslove sa strancima saopštila je danas da su u posljednjih sedam dana sa teritorije BiH udaljena 23 strana državljanina.

U saopštenju se precizira da ova služba kontinuirano sprovodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz zemlje.

Od 23 strana državljanina koje je Služba tokom proteklih sedam dana udaljila sa teritorije BiH 19 je državljana Turske, dva Tunisa, i po jedan Irana i Slovačke.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja i do udaljenja sa teritorije BiH boravili su pod nadzorom u Imigracionom centru, navodi se u saopštenju.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom državljani Tunisa su vraćeni u tu državu, dok su drugi stranci vraćeni u zemlje porijekla.

Kao rezultat sprovedenih operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u istom periodu zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 18 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH, među kojima su državljani, Maroka, Nepala, Libije, Albanije, Slovačke i Turske.

Ti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana registrovala je 160 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil, što je za 23 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je 210 migranta iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.261 migrant.Ostavite komentar: