Čeka se odluka: Tužilaštvo zatražilo pritvor za Fuada Kasumovića i još pet osoba

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona će do kraja dana podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i još pet osoba.

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Fuada Kasumovića i još pet osoba

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona će do kraja dana podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora Fuadu Kasumoviću i još pet osoba.

Mjera pritvora biće tražena za osumnjičene inicijala K. F., D. V., B. K. A, H. B., M. A. i O. Z., dok će prijedlog za određivanje mjera zabrane biti upućen za osobe inicijala K. A., O. M., M. E. i K. A.,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanja stečaja te oštećenja povjerilaca.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od početka 2017. godine do 21. decembra 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica u vrijednosti autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Poreske uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

“Razlozi zbog kojih će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršioce, da će ponoviti krivično djelo, u odnosu na osumnjičene inicijala K. F. (Kasumović Fuad) i B. K. A. (Baručija-Kapidžić Almira) prijedlog će biti podnesen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a u odnosu na osumnjičenog inicijala K. F. prijedlog će biti podnesen i zbog vanrednih okolnosti, s obzirom na to da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva ZDK.

O prijedlogu za pritvor odlučiće sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Ostavite komentar: