Čakijom izbo sugrađanina: Potvrđena presuda Dejanu Markoviću zbog brutalnog ubistva

05.11.2019. | 10:40

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Dejana Markovića (24) iz Teslića na 13 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Milana Ilinčića (38), kojeg je čakijom izbo po grudima i tijelu.

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud, kao neosnovane, odbio žalbe tužilaštva i odbrane na prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju.

Tužilaštvo je žalbom tražilo da se Markoviću izrekne stroža kazna. Odbrana se žalila na povrede krivičnog postupka, tražeći ukidanje prvostepene presude ili smanjenje kazne.

– Žalbe su odbijene kao neosnove i prvostepena presuda je u potpunosti potvrđena – navodi Vrhovni sud RS.

Zločin se dogodio 5. avgusta prošle godine oko 00.50 tokom održavanja zbora kod manastira Liplje. Ubistvu je prethodila svađa Markovića i Ilinčića pored točilice za pivo, ispod jednog od šatora. Svađa se ubrzo pretvorila u krvavi napad u kojem je Marković čakijom nasrnuo na Ilinčića i više puta ga izbo po tijelu.

U potvrđenoj presudi se navodi da je Marković ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno u stanju teškog pijanstva. Nakon hapšenja izmjerena mu je koncentracija od 2,34 promila alkohola u krvi.

– U namjeri da ga liši života Marković je nožem na preklapanje, sa oštricom dugačkom 8,5 centimetara, zamahnuo prema Ilinčiću. Zadao mu je više uboda po grudnom košu i tijelu, nanijevši mu više ubodnih rana od kojih je Ilinčić podlijegao na licu mjesta usljed unutrašnjeg iskrvarenja iz grudne aorte – navodi se u presudi.

U izrečenu kaznu od 13 godina zatvora Markoviću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. avgusta prošle godine. Odlukom suda mjera pritvora mu je produžena, a istovremeno je oslobođen plaćanja sudskih troškova koji padaju na teret budžetskih korisnika.

IZBO, PA SPASAO PRIJATELjA

Dejan Marković je ranije uslovno osuđen jer je nožem izbo prijatelja Darka P. (33), s kojim je cijelu noć pio. Na putu kući su se posvađali pa je nožem izbo prijatelja po stomaku, grudnom košu i ruci. Iako teško ranjen Darko nije otišao u bolnicu, već kući, a spasen je zahvaljujući Markoviću koji se sam prijavio policiji.

 

Izvor.(Novosti.rs)