Čak 18 uhapšenih u akciji “Ira”: Razbijene dvije kriminalne grupe – i sudija završio iza rešetaka

U akciji “Ira” juče je uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su bili članovi kriminalnih grupa, te je od njih oduzeta veća količina novca.

Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji sa MUP Republike Srpske.

Pretresi su krenuli u srijedu u ranim jutarnjim časovima, a pretreseno je ukupno 28 lokacija na području Banjaluke, Bijeljine, Brčko distrikta, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala.

U SIPA su rekli da su prilikom pretresa oduzeli više od 20.000 KM, oko 19.000 evra, 5.000 švajcarski franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Iz SIPA nije saopšteno više detalja o ovoj akciji, kao ni o tome da li su oduzeli drogu.

Kako Srpskainfo saznaje, u sklopu ove akcije razbijene su dvije kriminalne grupe.

“Na čelu jedne grupe bio je Željko Radovanović zvani Krečo, dok je drugu grupu predvodio Mile Rosić. Radilo se o dobro organizovanim kriminalnim grupama, a koje su sarađavile i sa drugim kriminalcima u BiH”, pojasnio je sagovornik.

On dodaje da je tokom istrage utvrđeno i da su oni pripadali i kriminalnim grupama, koje su nedavno razbijene u akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

“Do hapšenja osumnjčenih došlo je dekodiranjem aplikacije ‘Skaj’, gdje su inspektori pronašli brojne dokaze koji ovu grupu povezuju sa krivičnim djelima koje su činili. Među uhapšenim je i sudija Osnovnog suda Republike Srpske Jovan Savić”, kaže izvor iz istrage.

Prema njegovim riječima, jedno najzvučnijih imena ove akcije Mile Rosić, ali i on nije juče uhapšen.

“Na samom početku akcije, inspektori su znali da se Rosić već duže vremena ne nalazi u BiH, ali je ipak akcija izvedena kako bi se pohapsili članovi njegove kriminalne grupe”, pojasnio je sagovornik.

Sudija Savić se tereti za odavanje tajne, a sumnja se da je sarađivao upravo sa Rosićem.

Rosiću se već godinama sudi za ubistvo Siniše Glamočanina u Bijeljini. Ubistvo se dogodilo 20. jula 2016. godine u blizini Rosićeve kuće u Bijeljini. Glamočanin je pogođen sa više hitaca iz pištolja, a tokom suđenja odbrana je tvrdila da se radilo o nužnoj odbrani.

Okružni sud u Bijeljini je izrekao prvostepenu presudu po kojoj je Rosić osuđen na 11 godina zatvora.

Vrhovni sud Republike Srpske je, ubrzo, ukinuo ovu presudu i naložio ponovni postupak. Nakon ponovljenog suđenja, Rosić je osuđen na šest godina zatvora. Međutim, u aprilu prošle godine Vrhovni sud Republike Srpske je ukinuo i ovu presudu.

Sumnja se da je upravo zbog ovog predmeta “pao” Savić. Navodno je koristio svoj položaj i uticaj i dojavljivao informacije iz predmeta optuženom za ubistvo.

Njegovo ime u jasnosti se pojavilo i nakon presude za ubistvo maloljetnika (13) u školskom dvorištu u Bijeljini.

On je tada ubicu (17) osudio samo na vaspitno-popravnu mjeru u trajanju od šest mjeseci do četri godine. To je izazvalo revolt porodice ubijenog dječaka.

Željko Radovanović Krečo je godinama poznat policiji zbog trgovine narkoticima i hapšen je do sada više puta.

Prema nezvaničnim informacijama bio je veoma blisko povezan i sa opasnim kriminalcima u Srbiji. Prvenstveno se dovodio u vezu sa grupom na čijem čelu je bio Luka Bojović.

On i Mile Rosić su zajedno bili uhapšeni i 2012. godine u akciji “Titan“. Tada je policija prikupila informacije da je Krečo iz zatvora rukovodio velikom kriminalnom grupom.

On je još 2008. godine u Srbiji osuđen na 13 godin zatvora zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupa koja je prodavala drogu.

Počinili brojna krivična djela

U SIPA su rekli da su u srijedu obavljali pretresi zbog sumnje da su uhapšeni počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, kao i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.

“Potred toga, sumnjiče se i za krivična djela pranje novca, neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, davanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i tjelesna povreda”, istakli su u SIPA.

Pretresi su obavljeni po nalozima Suda i Tužilaštva BiH.

Ostavite komentar: