Brutalan sukob rođaka zbog međe!? Banjalučanin optužen za ubistvo sjekirom

29.01.2024. | 07:38

Vinko Matić (56) iz Banjaluke optužen za ubistvo rođaka Radomira Matića (77), kojeg je više puta udario sjekirom, nakon zločina pozvao je putem telefona policiju i rekao kako ga je on prvi napao, te da mu je oteo štap i prebio ga po nogama i leđima.

Snimak ovog razgovora pušten je u sudnici banjalučkog Okružnog suda kao dokaz tužilaštva na suđenju optuženom Vinku.

– Ovdje Vinko Matić i želim da prijavim da sam se potukao sa komšijom Radomirom, napao me, čupao za kosu – moglo se čuti na snimku između Vinka i policije. Kada ga je policajac upitao gdje se nalazi, ima li povrijeđenih, odgovorio je da je u Donjim Kolima te pokušao da objasni tačnu lokaciju. Zatim je nastavio:

– Ima on povreda, oteo sam mu štap i prebio sam ga po nogama i leđima – rekao je Vinko u telefonskom razgovoru.

Optuženi je nakon preslušavanja ovog razgovora dodao da nije sve što je rekao pušteno i da je on u tom razgovoru policajcu kazao da pozovu Hitnu pomoć.

Predsjednika sudskog vijeća Dragana Uletilovića interesovalo je da li ima naredba za ovaj snimljeni razgovor i gdje je čuvan dokaz.

Tužilac Tanja Mrđa pojasnila je da nije bilo ni sudske ni tužilačke naredbe i da je snimak razgovora dostavila policija.

Branilac optuženog Vinka, advokat Nebojša Pantić kazao je da ne prigovara ovom dokazu, jer kako je pojasnio, on ide u prilog njegovom branjeniku. Istakao je da u ovom slučaju nije izuzeto sredstvo izvršenja krivičnog djela niti vještačeno.

Tužilac Mrđa kazala je da nisu radili vještačenja sjekira koje su pronađene kod optuženog i pojasnila da to nije rađeno jer se ne zna sa kojom sjekirom je počinjeno krivično djelo. Sudija Uletilović je nakon ovoga kazao da će po nalogu suda za sljedeće ročište svi predmeti koji su oduzeti tokom istrage i deponovani u Sudu biti pregledani u sudnici.

– S obzirom na to da nemate zapisnik o otvaranju predmeta moramo da vidimo šta ste to oduzeli. Vidjećemo poslije da li će se vještačiti sjekire – rekao je Uletilović.

Optužnica Vinka Matića tereti da je zločin je počinio 19. aprila 2023. godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi zvanoj Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice, piše Glas.

Kako se navodi, svemu je prethodila svađa između dvojice muškaraca nakon koje je Vinko napao Radomira. U optužnici piše da ga je prvo udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga je udario sjekirom i to “ušicom” kao i oštricom u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica. Navodi se da mu je nanio teške povrede više organa, prelome rebara, nagnječenja pluća, rascjepa bubrega, prelome kostiju donjih ekstremiteta, što je dovelo smrti.

Uletilović je kazao da je sud Vinku Matiću produžio pritvor. Optuženi se iza rešetaka nalazi od kraja aprila 2023. i od tada mu je pritvor produživan više puta.

Međa

Prema ranijim nezvaničnim informacijama Vinko je rođaka Radomira napao zbog međe, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu. Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama. Oni su tada ispričali da je Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su i ranije imali sukobe oko imovine.