Brčak djecu umjesto u školu, slao na ulicu: Dnevno mu morali donositi po 50 KM

Brčak H. M. osuđen je na pet godna i dva mjeseca zatvora jer je u protekle dvije godine u mjestu Prutače iskorištavao i zlostavljao svoju maloljetnu djecu. Između ostalog, prisiljavao ih je na prosjačenje te su mu dnevno morali donositi najmanje po 50 KM.

Zbog prisiljavanja na prosječenje, fizičkog i psihičkog zlostavljanja petero maloljetne djece i vanbračne supruge, 33-godišnji H. M. je pred Osnovnim sudom u tom gradu pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca.

“Tužilaštvo distrikta procesuiralo je H. M, jer je tokom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu. Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50 KM dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima šta će se desiti ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje”, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta, prenosi Klix.

Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima.

“Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića. Usto, on je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i vanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši živote i mir članova porodice”, dodali su iz brčanskog tužilaštva.

S obzirom na to da je tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe, H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima i nasilja u porodici.

Nakon suđenja pred Osnovnim sudom distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca.

Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca.

Ostavite komentar: