Bračni par Roso zarađivao od helikoptera bez dozvole?

18.07.2020. | 21:48

Helikopter koji je, kako saznajemo bračni par Roso koji je uhapšen prije dva dana u policijskoj akciji “Parma dva”, iznamljivao i tako zarađivao novac, nema potrebne dozvole za komercijalnu upotrebu.

VDH Gazela registrovana je na ime Dalibor Višić, i kako odgovaraju iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvu BiH, nikada nije upućen nijedan zahtjev kako bi se pribavila dozvola za komercijalne letove, tzv AOC certifikat.

Goran i Martina Roso, koji se sumnjiče za desetine krivičnih djela, kako saznajemo nisu imali potrebne licence za letenje, ali su se letovima pohvalili i na društvenim mrežama. Istim helikopterom, pod nazivom VDH aero, komercijalni letovi, ali i medicisnki transporti pacijenata, nuđeni su i prošle godine.

“AOC (Air Operator Certificate) ili Potvrda vazdušnog operatora je potvrda koja se izdaje fizičkom ili pravnom licu nakon sprovedenog sertifikacionog postupka isključivo ukoliko pruža usluge komercijalnog vazdušnog prevoza za naknadu, u skladu sa uslovima koji su navedeni u potvrdi. Prema našoj evidenciji, helikopter E7-VDH nije upisan ni u jedan AOC u BiH, a BHDCA kao nadležna vazduhoplovna vlast u prethodnom periodu nije zaprimila zahtjev da se helikopter E7-VDH upiše u AOC”, kažu iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvu BiH.

Goran i Martina Roso, kako saznajemo bliski su prijatelji biznismenu Daliboru Višiću. Ne povezuje ih samo sporni helikopter, već i drugi poslovni aranžmani. Martina Roso koja je nekoliko godina u Banjaluci radila kao lažna zubarka, u ordinaciji VDH dental, prostor je, prema nezvaničnim saznanjima, iznajmljivala od Višića, a zakup je koštao simboličnih 50 maraka. 15 hiljada maraka koštao je automobil koji je Goran Roso, navodno po dogovoru, prodao Daliboru Višiću. Vozilo je, kako nezvanično saznajemo, pripadalo porodici Žujić koja ga je povjerila na čuvanje Goranu Rosu. Automobil je bio registrovan na ime Sejmanović Stefan, koji je uhapšen u akciji, a potom pušten. Goranu Rosu se zato stavljaju na teret i krivična djela “Utaja” i “Prevara”. Bračni par se prevarama bavio i ranije, a već jednom je hapšen u policijskoj akciji “Parma 1”.

“Sačekaćemo da istraga završi upotpunosti. Radi se i o nekoliko lica koji su nama odranije poznati kao izvršioci raznih krivičnih djela. Između ostalih djela i Utaja i prevara”, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslaova RS.

Goran Roso se sumnjiči i da je neovlašteno koristio zaštićeni kompjuter, a kako saznajemo, koristivši identitet Vedrana Nikodinovića, policijskim službenicima slao je prijetnje po život. Bračni par se sumnjiči i za krivično djelo falsifikovanje. Goran Roso je, kako saznajemo više puta falsifikovao ljekarske nalaze i slao ih Osnovnom sudu Banjaluka kako bi mu se progledalo kroz prste za već ranije počinjena krivična djela. Osnovni sud je juče odlučio, na zahtjev Orkužnog javnog Tužilaštva da Goranu Rosu odredi jednomjesečni pritvor, a njegovoj supruzi mjere zabrane koje uključuju oduzimanje dokumenta.

 

Izvor:(ATV)