Braća Velić dobila uslovne kazne: Priznala neovlaštenu trgovinu lijekovima

Sud BiH osudio je uslovno Amela Velića na godinu dana zatvora, a njegovog brata Amera na šest mjeseci nakon što su priznali da su neovlašteno nabavljali i stavljali u promet lijekove i medicinska sredstva.

Kazne neće biti izvršene ako optuženi u roku od tri godine od dana pravosnažnosti presude ne počine novo krivično djelo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženica ih tereti da su tokom 2021. godine neovlašteno nabavljali lijekove i medicinska sredstva čiji promet zahtijeva odobrenja nadležnih institucija, te ih neovlašteno stavljali u promet putem korisničkog profila na internet oglasu.

U skladu sa sporazumom, od optuženih će biti oduzeta sredstva korištena za izvršenje krivičnog djela, uključujući lijekove i medicinska sredstva, kao i nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 12.735 evra i 9.940 KM.

U saopštenju se navodi da je kažnjavanje ove vrste krivičnih djela važno zato što nanose veliku štetu i predstavljaju opasnost za zdravlje stanovništva, budući da ovi medikamenti nisu prošli standardne kontrole farmaceutskih proizvoda propisane u BiH.

Sporazumno priznanje proslijeđeno je Sudu BiH koji je prihvatio sporazume i izrekao kaznu optuženim.

Ostavite komentar: