Bilal Bosnić od septembra na slobodi i bez nadzora

12.05.2021. | 07:43

Vođa vehabijske zajednice u Bužimu Husein Bilal Bosnić, koji je na izdržavanju zatvorske kazne od sedam godina zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti i organizovanja terorističke grupe, na slobodu bi trebalo da izađe početkom septembra, piše “Glas Srpske”.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin ne očekuje da će Bosnić po izlasku na slobodu biti pod ozbiljnim bezbjednosnim mjerama, pogotovo na području Federacije BiH.

On je naveo da u pravnom smislu Bosnić ne može da bude stavljen ni pod kakav poseban nadzor jer je odslužio zatvorsku kaznu, a ne očekuje ni da će tako biti budući da je, kako je rekao, javna tajna da je, dok je u bio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, imao gotovo povlašćen status.

Prema njegovim riječima, to samo pokazuje da u BiH, odnosno u FBiH ne postoji spremnost niti ozbiljna namjera da se ozbiljno obračunava sa terorizmom.

“Mogu ga eventualno pratiti bezbjednosne službe kao bezbjednosno interesantno lice. Sve to govori o pogubnosti blage kaznene politike prema onima za koje je dokazano da su bili članovi terorističkih grupa, pogotovo u slučajevima kao što je Bosnić koji je osuđen za organizovanje terorističke grupe”, rekao je Župljanin.

Bosnić je do kraja prošle godine zatvorsku kaznu služio u KPZ Zenica, odakle je prebačen u “državni zatvor” u Istočnom Sarajevu u kojem se nalaze svi osuđenici koje je osudio Sud BiH.

 

 

Oznake: Bilal Bosnić