Bez položenog vozačkog ispita skrivili 168 saobraćajnih nezgoda

Čak 168 saobraćajnih nezgoda lani prouzrokovala su lica bez položenog vozačkog ispita, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema njihovim podacima, tokom 2018. zbog upravljanja vozilom u saobraćaju na putu prije sticanja prava na upravljanje sankcionisano je 3.259 lica.

“Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM za lice koje u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje vozilom”, navode iz MUP-a RS.

Dodaju da je propisano da će lice ukoliko bez položenog vozačkog ispita izazove saobraćajnu nezgodu biti kažnjeno novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 KM.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja u RS, rekao je da je za bezbjedno upravljanje vozilom potrebna sprovedena obuka, koja podrazumijeva teoretski i praktični dio te upoznavanje sa saobraćajnim propisima pa lica koja nemaju vozačku dozvolu krećući se na putu mogu predstavljati opasnost i prouzrokovati saobraćajnu nezgodu, što i pokazuju pomenuti podaci.

“Ne opravdavam ta lica, ali sasvim ih sigurno i cijena vozačkog ispita na neki način sprečava da dođu do vozačke dozvole. Sada treba izdvojiti poprilično mnogo novca da bi se došlo do dozvole”, kaže Radović.

Jedan Banjalučanin kaže da njegov komšija već duže vrijeme vozi bez dozvole, a da je to zato što je lijen da ide na obuku iako je veliki rizik to što čini.

Podsjećamo i na jedan od najupečatljivijih događaja koji se desio u septembru prošle godine, kada se devetnaestogodišnji Mladen Benić iz Banjaluke, koji nije imao vozačku dozvolu, bježeći od policije spustio niz stepenice banjalučke “Tržnice”.

On se nije zaustavio na policijski znak stop u banjalučkoj Aleji svetog Save, počeo je da bježi prema “Gradskoj tržnici” pješačkom stazom, a zatim i stepenicama kroz “Gradsku tržnicu”.

Ubrzo ga je policija stigla u Ulici Isaije Mitrovića te su utvrdili da u organizmu ima 1,18 g/kg alkohola.

Snimak njegovog kaskaderskog slijetanja vidio je cijeli region, a mladić je završio čak i u britanskim medijima.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: