Banjalučki inspektori ipak na slobodi, optužnica u pripremi

Vrhovni sud Republike Srpske je nakon dvomjesečne sage oko produženja pritvora inspektorima PU Banjaluka osumnjičenim za primanje 20.000 maraka mita, stavio tačku na ovaj slučaj odbacivši žalbu Republičkog javnog tužilaštva koje je tražilo da inspektori iza rešetaka dočekaju suđenje, saznaje ‘Srpskainfo’.

Vrhovni sud RS je tako donio konačnu odluku pa će se osumnjičeni inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan, braniti sa slobode u budućem krivičnom postupku.

Konačnu odluku, vrhovni sud je donio nakon što je u prethodna dva odlučivanja ukidao rješenja Okružnog suda u Banjaluci o puštanju osumnjičenih iz pritvora.

Naime, prvo je Okružni sud u Banjaluci u martu ove godine ukinuo pritvor osumnjičenim inspektorima smatrajući da se oni mogu braniti sa slobode uz određene mjere zabrane.

Nakon puštanja iz pritvora osumnjičenih, Republičko javno tužilaštvo je uložilo žalbu koju je Vrhovni sud RS prihvatio i predmet vratio Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno odlučivanje.

Međutim, tada kreće prava saga u konkretnom predmetu.

U aprilu ove godine dogodila se identična situacija, jer je prvo okružni ostao kod svog ranijeg stava i ponovo odbio da osumnjičenima produži pritvor, a zatim je vrhovni sud i pod drugi put prihvatio žalbu Tužilaštva pa ukinuo i to drugo rješenje okružnog suda.

“Rat” između dvije pravosudne institucije nastavljen je kada je Okružni sud u Banjaluci i po treći put odbio da produži pritvor osumnjičenima. Vrhovni sud je u trećem odlučivanju potvrdio odluku okružnog suda i tako stavio tačku na ovaj slučaj.

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je da se inspektorima pritvor produži strahujući da će osumnjičeni ukoliko se budu branili sa slobode, uticati na svjedoke, od kojih je većina iz redova policije, ali i da bi mogli uništiti i sakriti dokaze bitne za budući krivični postupak.

– Zbog činjenice da su svjedoci u postupku mahom policijski službenici postoji bojazan da će osumnjičeni uticati na te svjedoke – navodili su iz Tužilaštva, ali očigledno to za sud nije bilo toliko bitno.
Izvor blizak pravosuđu otkrio je još ranije da je istraga protiv Nenada Grujića i Jelene Florjan u završnoj fazi, te da se optužnica očekuje u narednom periodu.

Tužilaštvo smatra da rezultati dosadašnje istrage upućuju na osnovanu sumnju da su suspendovani inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan, kao pripadnici „tima 1“ za borbu protiv privrednog kriminala, svoj odgovoran posao kriminalističkih inspektora iskoristili za pribavljanje lične imovinske koristi.

Oni su uhapšeni u februaru ove godine u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je insajder MUP RS Branislav Vidić, inače direktor Srednjoškolskog doma Grujiću predao 20.000 maraka označenih novčanica. Nedugo nakon hapšenja Grujića u svojoj kancelariji u PU Banjaluka uhapšena je i njegova saučesnica Jelena Florjan.

Vidić je bio na meti inspektora Policijske uprave Banjaluka Nenada Grujića i Jelene Florijan duži vremenski period, a sve je počelo anonimnom krivičnom prijavom protiv Vidića.

– Grujić i njegova radna koleginica Jelena Florijan dolazili su na radno mjesto direktora u Srednjoškolski dom zajedno i odvojeno tokom tog perioda i konstantno vršili pritisak govoreći da se provode određene provjere i istražne radnje. Iz Srednjoškolskog doma uhapšeni inspektori redovno su izuzimali dokumentaciju koja nikada zvanično nije završila u policijskim prostorijama, niti je za nju izdana bilo kakva potvrd – objasnio je ranije izvor Srpskainfo.

Saučesnici nisu otkriveni

Iako su osumnjičeni tražili 20.000 maraka plus još 10.000 maraka i govorili kako je to novac za načelnike u policiji i tužioca, za sada istraga u akciji “Sirano” nije dovela do novih hapšenja.

Iz Tužilaštva su naveli da je istraga u ovom slučaju proširena, ali za sada novih imena nema.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: