Atif Dudaković direktno naređivao ubistva zarobljenika

Bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, kome se danas pred Sudom BiH nastavlja suđenje za ratne zločine, izdavao je direktne naredbe za ubistvo zarobljenih srpskih vojnika i civila i optužnica je puna konkretnih slučajeva i nepobitnih dokaza protiv njega.

U optužnici koja je u posjedu “Glasa Srpske” navodi se da su brojna ubistva počinjena u ranim jutarnjim časovima 15. septembra 1995. godine kod tadašnjeg motela u blizini raskrsnice puteva Drvar – Ključ – Bosanski Petrovac.

– Iza motela su bile već pripremljene najmanje tri masovne grobnice, iz čega je jasno da je postojala jasna namjera da zarobljenici budu pobijeni i da se počini ratni zločin. U prijepodnevnim časovima 15. septembra 1995. godine Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica i Edin Domazet ubili su jednog zarobljenog vojnika, drugog ranili u grudi i potom dokrajčili, a trećeg ranjenog je kratko ispitao Dudaković, opsovao mu majku i zatim naredio da ga ubiju, što su ova trojica i učinila – navodi se u optužnici.

U prijepodnevnim časovima, navodi se dalje, na lokaciju iza motela dovedeno je sedam civila srpske nacionalnosti i Dudaković je trojici ljudi iz svoje pratnje, među kojima je bio i izvjesni Pizdarija, naredio da ih ubiju, što su oni i učinili.

– Istoga dana na istu lokaciju dovedeno je sedam zarobljenika koje je Dudaković kratko ispitao, a potom pripadnicima 5. bataljona vojne policije Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Sanelu Šabiću, Hasanu Ružniću i svom ličnom pratiocu Ibrahimu Šiljdediću naredio da ih ubiju, što su oni i učinili. Nakon što je jedan od zarobljenih preživio strijeljanje i jaučući govorio da ga ne ostavljaju, već da ubiju i njega, prišao mu je Hasan Ružnić i ispalio mu metak u glavu i usmrtio ga, a potom i svakom od ostalih ubijenih zarobljenika ispalio još po jedan metak u glavu – navodi se u optužnici.

Nakon što su pripadnici Petog korpusa 16. septembra probili liniju odbrane VRS u rejonu Ripča, navodi se dalje, u mjestu Ramići su naišli na ranjenog pripadnika VRS i donijeli ga pred Dudakovića te rekli da ne mogu više da ga nose zato što puno krvari. On je naredio Huseinu Balagiću da ga ubije i on je to učinio.

– U tom mjestu se predao Dragan Dujković, pripadnik Zvorničke brigade, i Dudaković ga je kratko ispitao i izdao naredbu da ga ubiju i to je učinio Ejub Koženjić zvani Šeširdžija. Civil Božo Mrkajić (1915) predao se na lokaciji između sela Peći i Krasulje i ubijen je pred Dudakovićem koji ga je kratko ispitao prije nego što je naredio da ga ubiju – navodi se u optužnici.

Posmrtni ostaci

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Ključ 23. septembra pronašli vojnike VRS Novicu Bajića, Zorana Rujevića, Mladena Rujevića i Milorada Marčetu kako lutaju šumom.

– Odveli su ih u službene prostorije, a kasnije toga dana predali pripadnicima 5. bataljona vojne policije Petog korpusa Armije RBiH koji su ih lišili života. Posmrtni ostaci trojice su ekshumirani poslije rata, a za posmrtnim ostacima Novice Bajića se još traga – navodi se u optužnici.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: