Aleksandru Radiću dvije godine zatvora za ispaljivanje zolje na zgradu “Agrama”

BANJALUKA – Aleksandar Radić (44) iz Čelinca osuđen je danas u Osnovnom sudu u Banjaluci na dvije godine zatvora za ispaljivanje projektila iz ručnog raketnog bacača “zolje” na zgradu koncerna “Agram” 30. marta 2018. godine u ovom gradu.

Kako javlja novinar “Nezavisnih novina”, Radić je krivim proglašen po optužnici koja ga tereti za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Radić je kratko rekao novinaru “Nezavisnih” da će se žaliti na presudu, te da je očekivao oslobađanje.

Optužnica ga, podsjetimo, tereti da je oko 23.40 sati, u Ulici Bulevar srpske vojske, na spomenuti objekat ispalio projektil iz “vojnog borbenog protivoklopnog sredstva – ručnog raketnog bacača M80, 64 mm, tzv. zolja”.

U tom trenutku u zgradi je bio radnik D.D., zaposlen na poslovima obezbjeđenja. Raketa je pogodila deveti sprat građevine, gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

“Usljed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život D.D. i prouzrokovana šteta u iznosu od 29.129 KM”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Radić nakon toga, u Ulici Frana Supila, odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i pobjegao u nepoznatom pravcu.

Kada je u pitanju drugo krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ističe se da je u toku 2018. godine, do dana kritičnog događaja, nedozvoljeno držao “zolju”, čije nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima nije dozvoljeno.

Podsjetimo, ovaj napad uznemirio je Banjaluku, ali i cijelu Republiku Srpsku, jer se sve desilo u naseljenom dijelu grada. Aleksandar Radić uhapšen je početkom oktobra 2018. godine u Banjaluci.

Kako je ranije objavljeno, Republičko javno tužilaštvo ga je sumnjičilo da je počinio terorizam i zbog toga mu je određen pritvor. Okružni sud u Banjaluci je kasnije odbio da mu produži pritvor i utvrdio da se u ovom slučaju ne radi o terorizmu.

 

Izvor:(Nezavisne novine / Dragan Sladojević)

 Ostavite komentar: