Akcija ”Klaster”: SIPA izuzima dokumentaciju sa privatnih fakulteta u Mostaru

15.01.2024. | 10:35

U nastavku akcije ”Klaster” istražioci SIPA izuzimaju dokumentaciju sa privatnih fakulteta na području Mostara.

Kako navode u SIPA akcija se sprovodi po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH koje vodi istragu o prodaji diploma širom BiH.

”Privremeno oduzimnanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca iz Krivičnog zakona BiH. Takođe se sumnjiče za poodstrekavanje, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave po Krivičnim zakonima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta”, navode u SIPA, prenosi ATV.

Dodaju da su aktivnosti u toku, te da će o konačnom ishodu akcije javnost biti informisana naknadno.

U okviru akcije ”Klaster” SIPA je u decembru izuzimala dokumentaciju iz Nezavisnog univerziteta Banjaluka. U februaru 2023., kada je akcija pokrenuta, uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje u izdavanje i trgovinu lažnim diplomama.

U akciji je tada otkriveno i privremeno oduzeto 75 ličnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslova dokumentacija, 165.000 KM, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Oznake: Akcija, Klaster