Afera “Respiratori”: Evo šta su svjedočili zaposleni u Agencije za lijekove BiH

U Sudu BiH danas su, u nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, svjedočili zaposleni u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH Mladen Čančarević, Dragana Reljić i Strahinja Obradović koji su bili uključeni u proces izdavanja dozvola za interventni uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava, odnosno respiratora.

Čančarević je rekao da je, prema onome što je vidio, dostavljena sva potrebna dokumentacija za registraciju firme “Srebrena malina” posredstvom koje su uvezeni sporni respiratori, kao i dokument Federalne uprave civilne zaštite u formi izjave da se nabavljaju respiratori za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji BiH (FBiH).

“U tom trenutku, s obzirom na okolnosti, smatrao sam to relevantnim”, naveo je Čančarević.

On je naveo i da niko na njega nije vršio pritisak u vezi sa dozvolama, ali da je cjelokupna ta situacija predstavljala svojevrsni pritisak jer je bila riječ o spasavanju ljudskih života.

Čančarević je istakao da ga nikad nije kontaktirao federalni premijer Fadil Novalić, niti mu je direktor Agencije Aleksandar Zolak ikad spomenuo Novalića.

Čančarević je rekao i da nije neobično to što “Srebrena malina” nije bila registrovana za tu djelatnost, te da to nije ni prva, ni posljednja firma kojoj je dozvoljen upis u registar.

Slično je navela i Reljićeva, koja je rekla da je zahtjev “Srebrene maline” bio nepotpun, ali da je nakon zatražene dopune, dostavljena sva potrebna dokumentacija.

Ona je dodala da je kasnije izvršena i neposredna inspekcijska kontrola, čime je potvrđena ranije dostavljena dokumentacija, s tim da u “Srebrenoj malini” nisu posjedovali obrazac prijema, jer je robu na Sarajevskom aerodromu nakon carinjenja preuzela Federalna uprava civilne zaštite.

Reljićeva je na insistiranje tužioca pojasnila da pravno lice ne može dobiti dozvolu za interventni uvoz prije nego što bude upisano u registar.

Svjedok Strahinja Obradović rekao je da je vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić dozvolu za hitni uvoz preuzeo isti dan kada je i upisan u registar, navodeći da je sve urađeno prema zakonu.

Suđenje će biti nastavljeno sljedeće sedmice saslušanjem još dva svjedoka optužbe, prenose Nezavisne novine.

U predmetu “Respiratori” sudi se predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Ostavite komentar: