Afera “Bezbjednosne provjere”: Nova optužnica protiv Mehmedagića i Cikotića

Tužilaštvo BiH podiglo je danas novu optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmana Mehmedagića i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Selme Cikotića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Oni su optuženi u aferi “Bezbjednosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenika.

Oni se sumnjiče za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva. Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

U krivičnoj prijavi, koja je rezultirala optužnicom, navodi se da je Savjetu ministara prvobitno za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju.

Njega je tada predložio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, a ministar inostranih poslova Bisera Turković je u posljednji trenutak odlučila na sjednici Savjeta ministara da predloži Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

Sporno je i imenovanje Muriza Druškića, koji je i savjetnik generalnog direktora OBA. Mehmedagić je nedavno optužen i za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videonadzora iz poslovnice “BH pošte” na Alipašinom Polju.

Početak suđenja zakazan mu je u petak, 18. decembra, a osim njega, optužen je i zaposlenik ove agencije Muhamed Pekić.

Ostavite komentar: