Zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada: Posao u tri zemlje bez radnih dozvola

01.03.2024. | 14:38

Siniša Mali, ministar finansija Srbije, izjavio je da je danas zvanično uspostavljeno jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije i najavio da će elektronske usluge za prijavu radnika ovom tržištu građanima postati dostupne tokom sljedeće nedjelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Ocijenio je da će uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada doprinijeti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u ovaj region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica.

“Od njega će korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije”, dodao je Mali.

Prema njegovim riječima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprinijeti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Mali je objasnio da je danas počela primjena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na zapadnom Balkanu i podsjetio da su ova dva protokola potpisana u januaru u Skoplju na Samitu lidera zapadnog Balkana.

“Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola”, objasnio je Mali.

Dodao je da će istovremeno privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama lakše dolaziti do nedostajućih kadrova.

“Iako Srbija danas ima rekordno visoku zaposlenost od 50,5 odsto i nisku nezaposlenost od 9,1 odsto, veoma nam je važno da privučemo novu radnu snagu iz regiona, imajući u vidu naše ambicije i planove obuhvaćene programom ‘Skok u budućnost – Srbija 2027’. Zato je ovo za nas velika stvar koja će doprineti rešavanju pitanja nedostatka radne snage”, rekao je Mali, prenosi Euronews.

Istakao je i da će jedinstveno tržište rada doprinijeti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je naveo, Vlada Srbije podržava i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a Srbija je posljednjih godina apsolutni lider u regionu zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je riječ o privlačenju stranih direktnih investicija.

“U 2023. godini smo privukli rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, naša zemlja je prva po nivou stranih direktnih investicija na zapadnom Balkanu i u periodu od tri godine imamo oko 60 odsto ukupnih investicija u taj region”, naveo je Mali.

On je podsjetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

“Smisao inicijative ‘Otvoreni Balkan’ je od samog početka produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz realizaciju različitih mera koje će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama, i koje će doprineti razvoju naših ekonomija”, rekao je on.