Zora Vidović: Drugi rebalans republičkog budžeta krajem oktobra

17.09.2022. | 07:50

Ministarstvo finansija RS priprema drugi rebalans republičkog budžeta, koji će najvjerovatnije biti usvojen na sjednici Vlade već krajem idućeg mjeseca, potvrdila je “Glasu Srpske” resorna ministarka Zora Vidović.

Naglasila je da tokom cijele godine prate prihode i rashode, te da će u skladu sa tim uslijediti i drugi rebalans, koji bi nakon Vlade trebao da usvoji i novi saziv Narodne skupštine RS.

– Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prije izvjesnog vremena, najavio je davanja za omladinu, što je već ispoštovano. Pored toga najavio je i pomoć za borce, penzionere, te djecu poginulih boraca ali i novčanu pomoć za porodice sa četvoro i više djece. Sva ta pomoć biće isplaćena. Javnost ćemo obavijestiti i o datumu preostalih isplata koja su najavljene – potvrdila je Vidovićeva, koja za sada nije mogla da iznosi detalje u vezi s novim rebalansom budžeta Srpske te da li će biti nastavljena i dalje pojedina socijalna davanja.

Vidovićeva se osvrnula i na program ekonomskih reformi, te dodala da će Ministarstvo finansija RS već od idućeg mjeseca otpočeti konsultacije sa socijalnim partnerima u vezi sa izradom to­g dokumenta.

– Od Privredne komore RS smo već dobili prijedlog mjera za iduću godinu. Nakon svih konsultacija sa njima definisaćemo konkretne reforme koje se odnose na privredu za iduću godinu – kazala je Vidovićeva.

Naglasila je da će Vlada Srpske i u idućoj godini nastojati da poboljša privredni ambijent u Srpskoj.

– Gledaćemo da olakšamo poslovanje privrednika koji se suočavaju sa dodatnim problemima zbog novonastale situacije. Naravno u obzir ćemo uzeti i stavove svih drugih socijalnih partnera – podvukla je Vidovićeva.

Iz Vlade Srpske još ranije je najavljeno da će jedna od ekonomskih mjera za iduću godinu biti smanjenje trenutnih stopa poreza i doprinosa na način da ne budu oštećeni ni država, ni poslodavci, a da profitiraju zaposleni sa povećanjem plate.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku usvojila krajem maja prvi rebalans Republičkog budžeta za ovu godinu u iznosu od 4,3 milijarde maraka. Tada je poručeno da će značajan dio viška prihoda koji je ostvaren u Republičkoj kasi biti usmjeren građanima i to 218 miliona maraka, dok će privreda dobiti 40 miliona, a u investicije će biti uloženo dodatnih 90 miliona maraka.

Prihodi

Poreska uprava RS ali i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz mjeseca u mjesec bilježe rast prihoda. Tako je Poreska uprava za osam mjeseci ove godine prikupila 2,071 milijardu maraka što je za 14 odsto više nego u istom periodu lani. Sa druge strane, prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci iznosili su 6,436 milijardi maraka što je za 20 odsto više.