Znatan pad: Najniže cijene nafte u zadnjih pola godine

08.08.2022. | 10:54

Znatan pad cijena nafte nadovezao se na julski pad, tokom kojeg je barel na londonskom tržištu pojeftinio oko 4, a na američkom tržištu gotovo 7 odsto. Cijena nafte na međunarodnim tržištima sada je na najnižoj razini od februara ove godine.

Trgovce naftom prošle sedmice brinula je snažna inflacija, usporavanje privrednog rasta i potražnje, a još veći pad cijene barela ograničavala je tijesna ponuda, prenosi Hina.

Zabrinutost zbog recesije pojačala se nakon što je britanska centralna banka u četvrtak podignula kamatnu stopu za 50 baznih bodova, na 1,75 odsto, najviše u zadnjih 27 godina, te upozorila da bi privreda moglo ove godine utonuti u recesiju koja bi mogla potrajati sve do 2024.

S druge strane, američka privreda već je zabilježila dva tromjesečja pada aktivnosti te je po definiciji već u tehničkoj recesiji. Međutim, investitore ipak više zabrinjava skok zaposlenosti u julu za 528 hiljada, što je više od očekivanja i ujedno 19. mjesec zaredom da broj zaposlenih u najvećem svjetskoj privredi raste. To, naime, otvara put Fedu da nastavi s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, što bi zauzvrat moglo dovesti do pada potražnje za naftom najvećeg svjetskog potrošača i daljnjeg pada cijena, uprkos tijesnoj ponudi.

Oznake: Berza, Cijene nafte