Značajno slabije: Dobit Centralne banke BiH manja za deset miliona KM u prvih pola godine

09.08.2020. | 17:21

Centralna banka Bosna i Hercegovine ostvarila je dobit od 6,85 miliona KM u periodu januar-juni 2020. godine, pokazuje finansijski izvještaj centralne monetarne institucije.

U istom periodu prošle godine Banka je imala dobit od 16,67 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

“Značajno odstupanje neto dobiti u odnosu na uporedni izvještajni period je posljedica primjene različitih kalkulacija u mjerenju očekivanih kreditnih gubitka. Promjena kalkulacije PD-a (izračun vjerovatnoće neispunjenja obaveza) je rezultirala jednokratnim priznavanjem dobitaka po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka u iznosu od 9,82 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivane kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine na dan 1. januar 2019. godine“, navodi se u obrazloženju.

Na poslovanje Banke i dalje utiču efekti negativnih kamatnih stopa na depozite kod inostranih banaka i na dužničke finansijske instrumente, a koji se u skladu s tržišnim uslovima i dozvoljenim zakonskim mogućnostima investiranja deviznih rezervi Centralne banke nisu mogli izbjeći.

Kao rezultat rasta cijene na tržištu, povećana je fer vrijednost monetarnog zlata kojeg Centralna banka ima u količini od 96.000 unci. Vrijednost zlata skočila je na 297,7 miliona KM, nakon što je 31. decembra iznosila 254,1 milion KM. Rast cijene monetarnog zlata doveo je do rasta sveobuhvatne dobiti Centralne banke po osnovu državanja montarnog zlata u odnosu na uporedni izvještajni period.

U finansijskom izvještaju se napominje da rezultati poslovanja i izvršenih operacija Centralne banke za izvještajni period nisu nužno indikativni za rezultate poslovanje i operacije Centralne banke koji se mogu očekivati za cijelu 2020. godinu.