Značajno podebljaju pazar i zaradu: Bez dijaspore kase u Srpskoj pune samo vikendom

25.10.2023. | 21:16

Da dijaspora i turisti značajno podebljaju pazar i zaradu trgovaca i ugostitelja u Srpskoj, pokazuju najnoviji statistički podaci prema kojima je promet na malo u septembru za 11,1 odsto manji u odnosu na avgust, kada je najveći priliv gostiju u zemlji.

Statističari su izračunali da je indeks prometa trgovine na malo od januara do septembra ove godine u odnosu na isti period lani realno veći za 8,1 odsto, međutim, posmatrano sezonski, primjetan je pad koji, prema riječima stručnjaka, nije nimalo zanemarljiv.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je ukupan promet u trgovini na malo u septembru u odnosu na avgust, posmatran u tekućim cijenama, manji za 1,4 odsto, a u stalnim za 11,1 odsto. Promet u trgovini na malo hranom, pićima i duvanom, posmatran u tekućim cijenama, veći je za 2,7 odsto, dok je promet u trgovini gorivima i mazivima manji za 11,7 odsto.

Ekonomista Marko Đogo kaže da pad fizičkog prometa od 11 odsto na mjesečnom nivou ne predstavlja katastrofalan podatak jer se radi o sezonskom prelazu.

– Da je riječ o poređenju na godišnjem nivou, to bi bio pokazatelj pada kupovne moći i loše ekonomske situacije u zemlji. Ali u ovom slučaju to nije tako jer u avgustu tradicionalno imamo veću potrošnju zbog pojačanog prisustva turista, ali i naše dijaspore koja ovdje troši mnogo novca – pojasnio je Đogo.

On je istakao da je rast prometa u sektoru hrane i pića potpuno očekivan jer postoji hijerarhija potreba.

– Prioritet su hrana i ogrev, pa tek onda prevoz, obuća, odjeća, obrazovanje i sve ostalo. Što se tiče pada prometa goriva, to ne znači da smo imali manje novca, već da je rast cijena naftnih derivata doveo do pada potrošnje, a da dio za kućni budžet nije ugrožen. Svakako je to kratak period u ekonomiji da bi se napravila ozbiljna analiza – kazao je Đogo.

Da turisti i dijaspora u ljetnim mjesecima značajno podebljaju pazare ugostiteljima, tvrdi zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović.

– Dok je dijaspora ovdje, i radnim danima imamo značajan promet, a kada oni odu, posla uglavnom bude tokom vikenda. U ljetnim mjesecima pored dijaspore imamo i turiste koji se odmaraju u Srpskoj, ali i one koji ovdje svraćaju na putu do mora, tako da u sedmom i osmom mjesecu zaista imamo pojačan promet – kazao je Kurtinović za “Glas”.

On je dodao da je sada blago zatišje, a da ih veliko čeka od 15. novembra do 15. decembra.

– Taj mjesec dana je mrtav period u ugostiteljstvu jer se ljudi prilagođavaju na zimske uslove, zatvore se u kuće, a nema ni gostiju iz inostranstva. Međutim, od 15. decembra pa sve do polovine januara obim posla se i te­ kako pojača – naveo je Kurtinović.

Isto je za “Glas” potvrdio i predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović.

– Nije promet zbog turista i dijaspore značajno veći, ali je svakako osjetan kako ljeti, tako i zimi oko Nove godine. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da u malim trgovinama promet rapidno opada i to će se nastaviti, zbog čega se jedna po jedna prodavnica zatvara. Kad u cijenu proizvoda ugrade maržu s kojom će koliko-toliko biti u plusu, postaju skupi, zbog čega takvi objekti odlaze u prošlost – naglasio je Marjanović.

Manjak radnika

Goran Kurtinović kaže da ugostiteljima u ljetnim mjesecima posebne probleme zadaje hronični nedostatak radnika.

– I naši zaposleni u tim mjesecima žele da idu na godišnji odmor, naročito radnici koji imaju djecu pa ljetni raspust žele da iskoriste za odlazak na more. S druge strane, tada imamo povećan promet pa je jako teško iskombinovati rad. Mnogi ugostitelji, uprkos finansijskim gubicima, tokom ljeta zatvore objekte na 10, 15 dana jer ne mogu drugačije da se organizuju – rekao je Kurtinović.

Oznake: Dijaspora, Pazar, Zarada