Značajna podrška! Više od 1,2 miliona KM za poljoprivredu i male firme

03.03.2021. | 10:40

Načelnik za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović rekao je da je u 2020. godini u ovoj lokalnoj zajednici utrošeno više od 1,2 miliona KM za podršku malim i srednjim preduzećima, poljoprivredi, samozapošljavanju, zanatsko-preduzetničkim djelatnostima, te novom i retroaktivnom zapošljavanju.

On je novinarima izjavio da u ovaj iznos nisu uračunati podsticaji i različiti oblici pomoći Vlade Republike Srpske srebreničkim privrednim subjektima radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona na rad privrede. Prema njegovim riječima, 500.000 evra od donacije Saudijske Arabije za pomoć Srebrenici utrošeno je za nabavku poljoprivredne mehanizacije za stanovništvo koje se bavi ovom djelatnošću.

Nabavljeni su traktori, moto-kultivatori, freze, kosilice, mašine za sjetvu i vađenje krompira, oprema za voćare i pčelare i razni priključci za poljoprivrednu mehanizaciju.

“Za podršku samozapošljavanju i novom i retroaktivnom zapošljavanju u prošloj godini obezbijeđeno je 100.000 KM iz opštinskog budžeta i kroz projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske”, rekao je Maksimović. On kaže da je 50.000 KM isplaćeno preduzećima koja se bave preradom u oblasti poljoprivrede, dok je po 2.000 do 3.000 KM isplaćeno kao vid podrške za nekoliko malih preduzeća.

Maksimović ističe da se završava javni poziv za dodjelu 30.000 KM iz opštinskog budžeta za podršku subjektima iz zanatsko-preduzetničke djelatnosti.

“Opština je prošle godine izdvojila 27.000 KM za proljećnu sjetvu, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijeđeni su setovi sjemenskog materijala i vještačkog đubriva vrijedni po 252 KM, za 120 korisnika, radi omasovljenja sjetve za obezbjeđenje dodatnih količina hrane u periodu pandemije kovid 19”, precizirao je Maksimović. Govoreći o poljoprivredi, on je naglasio da je predviđeno, ali nije realizovano 30.000 KM za podsticaj plasteničkoj proizvodnji i čeka se konstituisanje novog saziva Skupštine opštine da donese odluku o utrošku tih sredstava.

Maksimović je rekao da se u pripremi budžeta opštine Srebrenica za ovu godinu značajna sredstva planiraju za podršku poljoprivredi, zanatstvu, te malim i srednjim preduzećima radi njihovog jačanja i proširenja proizvodnje, kao i povećanja njenog obima i otvaranja radnih mjesta.