“Značajan resurs Srpske”: Potrebno je uložiti napore i dodatno zaštititi i sačuvati radnike

11.09.2021. | 11:31

Potrebno je uložiti napore kako bi se dodatno zaštitili i sačuvali radnici, koji su značajan resurs koji ima Republika Srpska, rekao je Srni generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

On kaže da Savez pozdravlja namjeru da se “izgaranje na poslu” uvrsti kao nova dijagnoza na šifarniku bolesti Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, jer je to novi način zaštite radnika na poslu.

Stanković je istakao da tradicionalno vrijeme od osam radnih časova više ne postoji, te da su pojedini radnici svom poslodavcu dostupni 24 časa dnevno.

“Osim rada iz kancelarije, tu je i rad putem mejla, telefona, te virtuelni način rada i to sve doprinosi da radnik ima dodatna opterećenja”, rekao je Stanković. On je dodao da se problem javlja kod odgovornih i savjesnih radnika, koji žele da urade sve što im je zadato, ali zbog dodatnih opterećenja ne mogu da postignu sve.

“Tada odjednom dođe do zasićenja organizma i radnik `pukne`, te ne može više date poslove da obavlja kao što ih je obavljao ranije”, rekao je Stanković. On smatra da je sindrom “izgaranja na poslu” novina koja će doprinijeti da se to ne desi, te boljoj i kvalitetnijoj zaštiti radnika, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Stanković je naveo da činjenica da veliki broj radnika odlazi iz Srpske u inostranstvo i tamo pronalazi zaposlenje ukazuje da su radnici značajan resurs koji Republika Srpska ima.

“Zato te radnike moramo sačuvati, kako bi što kvalitetnije mogli obavljati svoje poslove i radne zadatke, te da obezbjede egzistenciju za svoje porodice, ali i da bi ostvarili dobit kod poslodavca kod kojeg rade”, rekao je Stanković.

On ističe da je Savez posljednje dvije godine posvetio dodatnoj zašiti radnika, kroz kreiranje Strategije zaštite zdravlja na radu i Zakona o zaštiti od uznemiravanja na poslu. Kada je riječ o mogućoj zloupotrebi bolovanja, Stanković je napomenuo da radnik ne daje sam sebi bolovanje, nego ljekar na osnovu potrebnih nalaza.

“Rijetko koji radnik ima interes da uzima bolovanje bez razloga, jer u tom periodu ima umanjenu platu”, rekao je Stanković.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da Unija na prvom mjestu očekuje da odgovorna lica u zdravstvenom sistemu bave problemom dugova zdravstvenog sistema, koji su više od 1,1 milijardi KM.

“Treba riješiti i problem zloupotrebe bolovanja, koji već eskalira, kao i problem velikog broja radnika koji na ranom mjestu nemaju produktivnost koju bi trebalo da imaju”, rekao je Aćić. On je mišljenja da su to prioritetni problemi, koje treba riješiti prije svega ostalog, te da se onda može pristupiti rješavanju problema izgaranja na poslu.

“Imamo i prevelik broj ljudi koji na svom radnom mjestu, ne da ne izgaraju, nego ni minimalno ne doprinose svojim radom”, rekao je Aćić.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske rekli su da zajedno sa nadležnim institucijama redovno prate aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, kao i Listu međunarodne klasifikacije bolesti.

“U skladu sa tim, sve izmjene i novine koje se dese na međunarodnom nivou kada je riječ o novim dijagnozama i slično, po automatizmu, Fond uvrštava u šifarnik bolesti i to je kontinuirana aktivnost. Tako će biti i sa ovom dijagnozom, ukoliko se uvrsti na listu SZO naredne godine kako je najavljeno iz ove zdravstvene organizacije”, rekli su u Fondu.

Dodali su da je još rano govoriti o detaljima, te da će o njima javnost blagovremeno biti informisana.

Oznake: Radnici, Srpska, Zaštita