Značajan projekat: Digitalne vještine krče put do zaposlenja

20.05.2022. | 07:20

Nezaposlene osobe starije od 50 godina u Srpskoj dobile su priliku da unaprijede svoja digitalna znanja i vještine, a sve to sa ciljem kako bi lakše pronašli posao ili pokrenuli vlastiti biznis.

Naime, u toku je intenzivna obuka koju organizuje Razvojna agencija Republike Srpske u okviru projekta “Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba, kroz inovativne trening sisteme” – eDigiStars.

Direktor Razvojne agencije RS Marinko Đukić rekao je za “Glas Srpske” da će tokom obuke 26 odabranih polaznika ovladati naprednim znanjima iz Majkrosoft ofis paketa, te digitalnog marketinga, socijalnih mreža, IT sigurnosti, komunikacionih alata, ali i preduzetništva za one koji žele pokrenuti vlastiti posao.

– Obuka se realizuje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS i agencijom “Spektar”. Kandidati koji uspješno završe obuku dobiće validan sertifikat, kao i mogućnost direktnog kontakata sa potencijalnim poslodavcima na sajmu zapošljavanja koji će u tu svrhu biti organizovan – rekao je Đukić.

Naveo je da je ovaj projekat značajan zbog toga što je usmjeren na osobe starije od 50 godina koje imaju najviše poteškoća da pronađu zaposlenje.

– Promjene koje je donijela digitalizacija dogodile su se toliko brzo da čitave generacije radno sposobnih nisu mogle usvojiti vještine koje su sada potrebne za većinu poslova – rekao je Đukić, dodajući da to nije problem samo kod nas, nego i u svijetu.

Edukaciju kao partner realizuje Digivodž agencija, a koordinator na projektu iz ove agencije i predavač Maja Predragović kaže da je sve veoma dobro osmišljeno.

– Projekat daje polaznicima mogućnost da kroz 40 sati rada usavrše znanja i steknu vještine koje su danas potrebne svakoj firmi. Posebno nam je drago što su polaznici veoma motivisani da se usavršavaju i svi vjerujemo da će im ova obuka olakšati put do zaposlenja – kazala je Predragovićeva.

Učesnik Vojin Vučenović kaže da se ideja za prijavu na radionicu rodila iz želje da nadogradi znanje na računaru i da dalje istražuje.

– Često svi misle da znaju sve na računaru, a u suštini nije tako jer se i najnaprednijim poznavaocima potkradu neke stvari. Mislim da je veoma bitno da se ovake radionice održavaju, jer zaista mogu pomoći – rekao je Vučenović. Predavači su, kako kaže dobri, jer nastoje da mnogo toga  praktično pokažu svima koji nisu imali doticaja u radu sa računara i koji ga se generalno plaše.

Sa njim se slaže i Milena Bojić, koja ističe da će joj ono što nauči tokom obuke olakšati rad na nekom narednom poslu.

– Iskustva sa časova su odlična i druge bih posavjetovala da se prijave na ovakve radionice – rekla je Bojićeva.

Finansiranje

Projekat je sufinansiran iz sredstava ERDF, IPA i ENI fondova u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa. Marinko Đukić kaže da je Razvojna agencija prepoznala značaj ovog projekta i da zato planira da ga uvrsti u svoje redovne aktivnosti i kada on zvanično bude završen.

Oznake: Nezaposleni, Posao