Živinarstvo u Srpskoj bilježi pozitivne rezultate u proizvodnji i izvozu

27.01.2024. | 07:59

Sektor živinarstva u Republici Srpskoj jedan je od rijetkih koji, uprkos krizi, bilježi pozitivne rezultate, a proizvođači, koji su lani ostvarili zavidan rast proizvodnje i plasmana piletine na ino-tržište, očekuju da nastave istom putanjom i u ovogodišnjem ciklusu.

Domaća peradarska industrija potpuno je zavisna od globalnih kretanja i cijena žitarica na berzi, a zahvaljujući stagnaciji na tim poljima ostvareni rezultati u prošloj godini su više nego povoljni.

Tako je, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lani izvezena piletina vrijedna 38,29 miliona KM, što je za 3,3 miliona više nego 2022. godine.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja peradara BiH i direktor srbačke kompanije “Perutnina Ptuj” Velibor Popović kaže za “Glas” da tov brojlera i proizvodnja piletine konstantno rastu.

– Naša kompanija u 2023. imala je rast od 11,7 odsto u odnosu na godinu ranije. Na tržište Evropske unije i Crne Gore izvezli smo više od 2.000 tona mesa, a u ovoj godini planiramo povećanje za oko 50 odsto za oba tržišta. Trenutno radimo sa 131 kooperantom i sa više od 150 farmskih objekata, a mjesečna proizvodnja u sezoni premašuje 1,6 miliona komada – rekao je Popović.

On je dodao da su uslovi poslovanja u 2023. godini bili znatno korektniji u odnosu na prethodni period.

– Bilo je lakše raditi zbog stagnacije cijene sirovina poput žitarica, prvenstveno kukuruza, pšenice i sojine sačme, koje su početkom sukoba u Ukrajini doživjele vrtoglav rast na berzi. Cijene su na tržištu već duže mirne, što se vidi i po cijenama mesa. Ukoliko ne bi bilo iznenađenja u smislu poskupljenja struje ili globalnih poremećaja, očekujemo da ove godine imamo rast proizvodnje od 11 odsto – naglasio je Popović.

Pojeftinjenje pilećeg mesa za domaće potrošače ipak ne najavljuju.

– Cijene piletine direktno zavise od cijena stočne hrane, a one trenutno miruju i ovaj trend će se vjerovatno zadržati duže vrijeme – kazao je Popović.

Predsjednik Zajednice živinara RS Predrag Miličić i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara kaže da su na tržištu već primjetne povoljnije cijene jaja u marketima.

– To je pozitivna informacija za sve potrošače. S druge strane, nama ne preostaje ništa drugo nego da više i bolje radimo, te da pokušamo dodatno da unaprijedimo proizvodnju – rekao je Miličić.

Problem im, kazuje Miličić, predstavlja trend odlaska ljudi u inostranstvo, što se odražava na njihovu proizvodnju.

– Suštinski, problem je sve manje korisnika i to se osjeća na tržištu, dolazimo u situaciju da je ponuda veća od objektivne potrošnje – rekao je Miličić.

Skuplje komunalije

Velibor Popović navodi da bi im određene probleme u radu moglo zadati poskupljenje komunalnih usluga koje nisu planirali u budžetu.

– Prije nekoliko dana imao sam sastanak sa direktorom srbačkog “Vodovoda” koji je najavio povećanje cijena njihovih usluga zbog rasta minimalca, ali ni to neće biti veliki problem – rekao je Popović i dodao da u “Perutniji Ptuj” nemaju radnike koji rade za minimalnu platu.