Zimska sezona počela prije nekoliko dana: Temperature u plusu odgodile skijanje

14.12.2023. | 07:10

Zimska sezona na bh. planinama počela je prije nekoliko dana, ali zbog neobično visokih temperatura za ovo doba godine uslovi za skijanje na većini planina su jako loši.

Naime, topli decembarski dani, kao i vjetar, glavni su razlog za topljenje snijega, a zbog temperatura u plusu ne mogu raditi ni topovi za vještačko osnježavanje.

Zvanično otvaranje zimske sezone na olimpijskoj planini Bjelašnici bilo je proteklog vikenda, ali je zbog loših vremenskih uslova skijanje onemogućeno.

“Morali smo na dva dana da zatvorimo staze za skijanje, jer nema snijega, odnosno toplo vrijeme koje imamo ovih dana veoma utiče na mogućnost skijanja”, kazali su za “Nezavisne novine” iz OC “Bjelašnica”.

Kako su dodali, to i te kako utiče na broj gostiju koji posjećuju ovu planinu.

“S obzirom na to da je ski-centar zatvoren, to utiče na broj posjetilaca kojih je ovih dana manje na planini. Očekujemo padavine krajem ove sedmice, te se nadamo da ćemo uskoro ponovo da otvorimo naš ski-centar”, rekli su oni.

Samer Dolovac, direktor Turističke organizacije Travnik, kazao je za “Nezavisne novine” da je na Vlašiću jedan dio staza već pripremljen za skijanje.

“Imamo dio staza koji je već pripremljen za skijanje, ali južna strujanja vjetra bi mogla da nam naprave određene probleme”, istakao je Dolovac.

Kako je rekao, u danima predstojećeg vikenda očekuju padavine.

“Nadamo se da će naš ski-centar na Vlašiću početi da radi kroz nekoliko dana, ali sačekaćemo prognoze da vidimo da li ćemo moći da pustimo vertikalni transport u pogon sredinom ovog mjeseca”, kazao je Dolovac.

Prema njegovim riječima, vremenski uslovi su ti koji diktiraju rad.

“Hladni jugo nama ne pravi problem, ali veliki problem jesu visoke temperature koje ne dozvoljavaju osnježavanje staza”, naveo je on.

Kako je rekao, manifestacijom pod nazivom “Šankanje” za vikend bi trebalo da bude otvorena zvanična sezona na ovoj planini.

Iz OC “Jahorina” za “Nezavisne novine” ističu da su uložili dodatna sredstva u unapređenje sistema vještačkog osnježavanja, a 25 novih topova za osnježavanje im omogućava brže i efikasnije pokrivanje staza svježim snijegom.

“Jedinstvena u regionu investicija koju imamo je sistem ‘Snow Factory’, koji nas izdvaja od drugih ski-centara. Ovaj sistem nam omogućava proizvodnju snijega čak i pri temperaturama do plus 10 stepeni, obezbjeđujući optimalne uslove za skijanje u kontinuitetu”, objašnjavaju oni, dodajući da pomoću inovativne prakse održavanja staza vještačkim snijegom stvaraju uslove za skijanje čak i usred izazovnih vremenskih uslova.

Očekuju da će ova sezona biti najuspješnija do sada.

“Već sada možemo sa zadovoljstvom istaći da je rezervisano čak 80% kapaciteta za predstojeću sezonu”, rekli su iz OC “Jahorina”.