Zimska pauza je završena: Nastavljena stanogradnja – metar kvadratni i do 1.700 KM

11.02.2022. | 16:42

U Zvorniku se nakon zimske pauze i ove godine očekuje intenzivna gradnja stambenih objekata, čija cijena po metru kvadratnom stambenog prostora iznosi od 1.200 do 1.700 KM, rekao je danas načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje ovog grada Boško Kojić.

Kojić je pojasnio da visina cijene stambenog prostora po metru kvadratnom zavisi od lokacije na kojoj se gradi objekat, dodavši da je gradnja skuplja ako je zgrada bliža centru.

On je novinarima rekao da je bilo za očekivati da i u Zvorniku dođe do porasta cijene stanogradnje, jer je u međuvremnu znatno skočila cijena građevinskog i materijala za završne građevinske radove.

Ističući da je s toplijim vremenom nastavljena izgradnja već započetih objekata, Kojić je rekao da je Odjeljenje za prostorno uređenje prošle godine izdalo manje rješenja, odnosno građevinskih dozvola za objekte u odnosu na 2020. godinu.

On je naglasio da je u prošloj godini izdato 38 odobrenja za gradnju, od ukupno 45 podnesenih zahtjeva, za koje je odobren dodatni rok, kao i dopuna dokumentacije.

Prema podacima ovog odjeljenja, u 2017. godini izdato je 35 odobrenja za gradnju objekata, u 2018. – 40, u 2019. – 43, a u 2020. – 60 odobrenja za građenje. U Odjeljenju za prostorno uređenje smatraju da su mnogi investitori prošle godine tražili nove lokacije, prikupljali i pripremali potrebnu dokumentaciju za gradnju.

Kojić je rekao da stanove najčešće kupuju građani zaposleni u inostranstvu, ali i stanovništvo koje dolazi iz manjih sredina posebno ruralnih.

On smatra da bi u narednom periodu stanogradnja u gradu trebala da stagnira, jer se sve više ljudi odlučuje da ostane na selu.