Žetva u Ukrajini pod znakom pitanja: Gorući problem nestašica goriva

25.05.2022. | 09:59

Nakon što su završili proljećnu sezonu sjetve, ponekad noseći pancire i šljemove, ukrajinski ratari se suočavaju sa novim izazovom – nalaženjem dovoljno dizela za predstojeću žetvu.

Rat s Rusijom je zaustavio snabdijevanje gorivom baš u vrijeme kada su poljoprivrednici pojačali poljske radove za proljećnu sezonu, usljed čega su, od početka sukoba 24. februara, ostali bez oko 85 odsto normalnih isporuka, kažu farmeri, distributeri goriva i analitičari, piše Rojters.

Ukupne površine zasijane žitom će zbog borbi ovog proljeća biti do 30 odsto manje nego lani, a prinosi bi takođe mogli da opadnu ako paori ne dobiju gorivo za odlazak na njive radi pravovremene primjene agrotehničkih mjera i obavljanja žetve.

Ukrajina je prošle sezone bila četvrti svjetski izvoznik žitarica.

Pored isporuka pšenice i kukuruza Africi i Bliskom istoku, ukrajinsko žito učestvuje s jednom polovinom u nabavkama Svjetskog programa UN za hranu za urgentnu pomoć. Pošto su ukrajinske crnomorske luke blokirane, transport usjeva je brzo postao globalno pitanje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pokušava da posreduje kako bi se postigao dogovor za nastavak isporuka žitarica i smirila svjetska tržišta hrane na kojima su cijene distigle višegodišnje maksimume.

U prošloj poljoprivrednoj godini, do kraja juna 2021, Ukrajina je izvezla 45 miliona tona žitarica. Očekivalo se da će ta količina biti povećana na 65 miliona nakon rekordne žetve krajem prošle godine, ali je zbog rata oko 21 milion tona ostalo “zatočeno” u silosima širom teritorije koju kontroliše Kijev, dok se sezona 2021/22. bliži kraju sljedećeg mjeseca, prenosi Tanjug.

Bezbjednost je do sada, zbog borbi i granatiranja, bila najvažnije pitanje za farmere. Ipak, sa približavanjem naredne žetve – nestašica goriva postaje gorući problem.

“Ukrajinski ratari u proljećnoj sezoni potroše najveći dio dizela od ukupno oko 1,5 miliona tona koliko troše godišnje, što je više od 10 odsto ukrajinske godišnje potražnje za gorivom”, navodi Taras Panasiuk, komercijalni direktor operatera benzinskih stanica VOG.

Ukrajina se za nabavku goriva uglavnom oslanja na Rusiju, Bjelorusiju i uvoz iz drugih krajeva koji stiže morskim putem. Primjera radi, 2021. je više od 60 odsto dizela dolazilo iz Rusije i Belorusije, procenjuje ukrajinska konsultantska kompanija za naftne derivate A-95.

Sada je ova zemlja prinuđena da se upusti u skupe i komplikovane načine za dopremanje goriva kopnenim putem iz susjednih država kao što su Poljska i Rumunija, ali nedostatak kapaciteta i birokratija usporavaju te napore, saopštilo je ukrajinsko udruženje za naftu i gas.

Oznake: Ratari, Ukrajina, Žetva