Žestoka novogodišnja čestitka sindikalaca poslodavcima: Povećajte plate ili zatvarajte radnje

31.12.2019. | 20:30

Sindikalni lideri u RS složni su u ocjeni da je dolazeća 2020. godina ključna kada su u pitanju osnovna radnička prava i promjena odnosa prema radnicima. Ocjenjuju da je idućih nekoliko mjeseci “biti ili ne biti” za o(p)stanak radničke klase u Srpskoj.

– Već godinama upozoravamo poslodavce: povećajte plate, poštujete svoje radnike, inače će svi otići, a ako se to desi propašće privreda. Mi pričamo, oni nas, očigledno, ne slušaju ili ne shvataju ozbiljno – poručuje Tane Peulić, potpredsednik Saveza sindikata RS za privredu.

Bez minimum 500 evra plate kvalifikovanog radnika nije moguće zadržati u hali, tvrdi Peulić, a s njim su saglasni i drugi sindikalni lideri.

Tane Peulić

Ako se ne povećaju plate u privredi, i to značajno, poslodavci mogu samo staviti ključ u bravu i “zatvoriti radnju”, jer neće imati ko da radi i zarađuje – i za sebe i za preduzeća u kojima rade. Sindikalci poručuju da mnogi poslodavci još ne shvataju šta ih je snašlo, pa ima i takvih koji i danas govore: ako nećeš ti da radiš za 200 evra, ima ko hoće! To, međutim, nije istina jer radnika više nema.

Decenijama poslodavci štede na radnicima, a političke i privredne elite žive na račun radnika i sada je to došlo na naplatu, ocjenjuje Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i komunalne djelatnosti RS.

Dragana Vrabičić

– Odlazak radnika je najtužniji problem, ali nije veliko umijeće naći rješenje za to. Treba povećati plate, popraviti uslove rada, dati ljudima mogućnost da školuju djecu i da imaju šta da jedu i gdje da se liječe. Međutim, nisam vidjela da se poslodavci, pa ni država, baš trude da im to obezbijede i tako ih zadrže – rekla je ranije Dragana Vrabičić za Srpskainfo.