Žestoka kritika javnosti: Struja u austrijskom gradu skuplja za 224 odsto

07.12.2022. | 11:19

Kompanija “Vels Štrom” iz austrijskog grada Velsa povećala je ijcenu struje za svoje potrošače za 224 odsto, zbog, kako su obrazložili, kupovine struje na međunarodnom tržištu, iako je ranije snabdijevač grada tvrdio da gotovo svu struju proizvodi iz sopstvenih hidrokapaciteta.

“Vels Štrom” se reklamira time da gotovo svu potrebu struje pokriva iz hidrocentrala grada, i da pored toga struju proizvodi za 11,06 odsto iz vetrokapaciteta, 2,3 odsto iz solarnih postrojenja i 1,95 procenata iz biomase.

Sada kompanija pravda povećanje cijene, koje je naišlo na žestoku kritiku javnosti, i navodi da “značajan dio potrebne struje Velsa kupuje na tržištu”.

Šef odborničkog kluba Zelenih u skupštini Velsa Valter Tojbel rekao je da ne razumije povećanje cijene struje kada kompanija sma navodi da proizvodi struju iz hidrokapaciteta.

“Ili ta tvrdnja nije istinita ili nas je neko do sada lagao o porijeklu struje u Velsu”, rekao je on.

Tojbl smatra da “Vels Štrom” želi poskupljenjem da zaradi na grbači poreskih obveznika, pošto je država uvela “kočnicu” na cijenu struje, te razliku od određene cijene plaća iz budžeta snabdjevačima električne energije.