Žestok “udarac” korona virusa: Promet evropskih aerodroma pao na nivo iz 1995.

12.02.2021. | 16:19

Promet evropskih aerodroma pao je prošle godine na nivo iz 1995, pokazali su podaci regionalne industrijske grupe, dok su aerodromi u Turskoj i Rusiji prošli bolje od onih u Zapadnoj Evropi.

Evropski aerodromi izgubili su 1,72 milijarde putnika u 2020. godini, odnosno više od 70 odsto, kao rezultat pandemije virusa korona, navodi se u izvještaju Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI) za Evropu, čime je sve vraćeno na nivo prije pojavljivanja niskotarifnih letova, koji su izazvali pravu senzaciju u putovanju.

“Nijedna industrija ne može sama da izdrži ovakav udar”, rekao je šef ACI-ja za Evropu Olivije Jankovec. On je naveo da je do sada samo 2,2 milijarde evra bilo namijenjeno za podršku aerodromima u regionu, što je manje od osam odsto prihoda koje su izgubili prošle godine.

ACI ističe da su aerodromi u EU pogođeni jače od onih izvan bloka, uglavnom zbog veličine i relativne otpornosti domaćih tržišta u Rusiji i Turskoj – kao i manje oštrih ograničenja putovanja i mjera zatvaranja. Frankfurt je pretrpio najveći pad putničkog saobraćaja od svih najvećih vazdušnih čvorišta, za 73 odsto, a slijede londonski “Hitrou”, amsterdamski “Shiphol” i “Šarl de Gol” u Parizu.

Do posljednjeg kvartala godine, Istanbul je postao najprometniji evropski aerodrom, a slijede ga istanbulski “Sabiha Gokčen” i “Šeremetjevo” u Moskvi. Aerodromi EU zabilježili su pad putničkog prometa za 84 odsto u četvrtom kvartalu, što je mnogo više u poređenju sa padom od 64 odsto u zemljama van bloka.

“Pomoć aerodromima je od suštinske važnosti za obnovu vazdušne povezanosti i efikasnu podršku lokalnim i regionalnim zajednicama, kao i turizmu”, rekao je Jankovec.

Oznake: Korona, Promet