Zemlja polako izlazi iz recesije: Kako je Japan digao privredu na noge uprkos pandemiji

18.11.2020. | 08:01

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri mjeseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

Privatna potrošnja, koja u BDP učestvuje sa više od 50 odsto, povećana je za 4,7 procenata u tromesečju jul-septembar u odnosu na prethodni kvartal, oporavljajući se nakon pada u periodu april-jun koji su uzrokovale mere zatvaranja usmerene na sprečavanje širenja virusa, piše Blic.

Eksterna potražnja – izvoz umanjen za uvoz – doprinijela je rastu BDP-a sa 2,9 procentnih poena, što se duguje oživljavanju inostrane potražnje za japanskim proizvodima koja je pogurala rast izvoza za sedam odsto.

Međutim, kapitalni izdaci su pali za 3,4 odsto, potonuvši drugi kvartal zaredom, što ukazuje na to da je neizvesnost vezana za pandemiju izvršila pritisak na poslovni sentiment. Japan je do sada donio dva paketa ekonomskih podsticaja u vrijednosti od 2,2 biliona dolara s ciljem ublažavanja posljedica zdravstvene krize, a koja su obuhvatila i isplate novčane pomoći domaćinstvima, kao i kredite za mala preduzeća.

Premijer Jošihide Suga naložio je vladi da pripremi još jedan paket podrške privredi.

Uprkos znacima poboljšanja posljednjih meseci, analitičari predviđaju da će treća najveća ekonomija svijeta zabeležiti pad od 5,6 odsto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u martu 2021, i da će biti potrebne godine da se vrati na nivo pre kovida-19.