“Željeznice RS” traže 57 radnika

30.11.2019. | 15:22

Javno preduzeće “Željeznice Republike Srpske” u posljednje vrijeme ima velikih problema sa popunjavanjem određenih radnih mjesta, zbog čega će nastaviti da raspisuje konkurse kako bi ispoštovali plan i zaposlili još 57 radnika.

Navedeno je to u Planu zapošljavanja ŽRS u 2019. godini, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade Srpske.

Naime, rukovodstvo “Željeznica RS” tokom ove godine raspisivalo je javne i interne oglase za popunu najdeficitarnijih radnih mjesta kao što su manevristi, otpravnici, ophodari pruga, bravari, zavarivači, međutim, odziv na sve te pozive bio je zanemariv.

To je potvrdio i ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, istakavši da je odluka o ovom zapošljavanju donesena uz saglasnost Svjetske banke.

Trninić je podsjetio da je u martu 2017. godine počelo restrukturiranje ovog javnog preduzeća, koje za sada ide dobrim putem i što je nedavno pozitivno ocijenila Svjetska banka, koja učestvuje u tom procesu.

– Imamo malih zakašnjenja zbog određenih razloga, a nismo predvidjeli prevelik odlazak izvršnog osoblja – rekao je Trninić.

Trninić je izrazio nadu da će program restrukturiranja do polovine decembra biti predat nadležnom sudu, čime bi taj proces bio pokrenut prema Zakonu o stečaju i olakšan, kako je i predviđeno.

A u planu zapošljavanja navedeno je da su “Željeznice Republike Srpske” suočene sa problemom odlaska zaposlenih iz izvršnih službi koje nije lako zamijeniti drugim radnicima, jer ih nije moguće prekvalifikovati za kratko vrijeme iz preostalog kadra, s obzirom na specifičnost zanimanja.

– Pored toga za obavljanje poslova izvršnog osoblja zahtijeva se i ispunjavanje strogih kriterijuma u pogledu zdravstvene sposobnosti – navedeno je u ovom planu, u kojem stoji da je najveći broj radnika, uglavnom izvršnog osoblja, otišlo iz poslova operacija i infrastrukture.

U ovom planu zapošljavanja istaknuto je i da će “Željeznice RS” i dalje objavljivati oglase, sve dok ne popune upražnjena radna mjesta.

– Svaki eventualni prijem, biće sproveden procedurom javnog konkursa, uz prethodnu saglasnost Vlade i resornog ministarstva. Isto tako bitno je istaći da će i prijemom svih 57 radnika predviđenih ovim planom i dalje poštovati okvire određene projektom restrukturiranja – naveli su u dokumentu, u kojem napominju da će “Željeznice Srpske” nastaviti sa restrukturiranjem radne snage u idućoj godini kako bi ostvarile krajnji cilj od 2.098 radnika.

Zaostatak

Neđo Trninić je rekao da je željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj u velikom zaostatku za svjetskim trendovima usljed ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka. Razlog za to su, kako je naveo, između ostalog i neulaganja u infrastrukturu, ali i zbog toga što je preduzeće “Željeznice RS” u prošlom periodu imalo određenih poteškoća.

 

Izvor:(Glas Srpske)