Željezničari idu u štrajk, dozlogrdilo im da rade za 450 KM

Radnici Željeznica RS stupiće u u petak, 7. juna, u štrajk upozorenja, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi za povećanje plata, dogovorili su danas predstavnici šest sindikata željezničara.

– Ljudima je dozlogrdilo. U posljednjih 12 godina plate u na Željeznicama stalno smanjivane, pa danas radnici primaju u prosjeku od 100 do 150 KM manje nego prvih poslijeratnih godina – kaže Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS.

Sindikalci navode da većina željezničara u Republici Srpskoj, njih čak 726, radi za minimalac od 450 KM, mada su među njima i mnogi kvalifikovani majstori, dok je prosječna plata u preduzeću oko 600 KM.

– Kolege u Željeznicama Federacije BiH zarađuju skoro duplo više; njihove su plate u prosjeku 1.100 KM – kaže Dobraš.

Željezničari u RS su svjesni da im je od septembra sudbina neizvjesna, zbog najava drastičnog smanjenja proizvodnje rude u rudniku Omarska u Prijedoru, jer je prevoz ove rude jedan od glavnih izvora prihoda u Željeznicama RS.

– To, međutim ne znači da bar do septembra ne možemo imati pristojnije plate, pogotovo što je planom poslovanja predviđena povišica od, u prosjeku, 10 odsto, tako da bi se plate povećale za 50 do 55 KM po radniku – kaže Dobraš.

Neposredan povod za odluku o štrajku je ignorisanje radničkih zahtjeva od strane nadležnih. Nakon što je sindikalcima iz uprave ŽRS poručeno da im ne mogu dati povišice jer za to nemaju “potpis nadležnih iz viših organa”, željezničari su tražili da ih prime premijer Radovan Višković i ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, jer je Vlada RS većinski vlasnik Željeznica RS. Nisu ih primili, a iz saopštenja koje su im poslali nisu, kažu, mogli iščitati nikakvu jasnu poruku.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: