Žele podstaknuti građane za veću potrošnju: Vlada smanjila poreze na benzin i dizel

04.11.2021. | 08:45

Vlada Indije je smanjila poreze na benzin i dizel u nastojanju da podstakne raspoloženje građana za potrošnju, pošto se treća po veličini azijska ekonomija oporavlja od oštrih mjera lokdauma uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona.

Akciza na benzin smanjena je za pet rupija (0,0671 dolara) po litru, a na dizel za 10 rupija (0,1342 dolara) po litru, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters.

Nakon odluke federalne vlade, najmanje deset indijskih država u kojima je na vlasti partija Baratija Džanata (BJP) premijera Narendre Modija ili njihovi saveznici, saopštilo je kasno sinoć da će dodatno smanjiti lokalne poreze na gorivo za još sedam rupija po litru.

Do smanjenja poreza dolazi uoči hinduističkog festivala Divali, koji označava početak praznične sezone u Indiji, koju karakteriše povećana potrošnja.

Saveznu vladu će smanjenje poreza koštati gubitka prihoda između 550 i 600 milijardi rupija (oko 7,4 milijarde dolara), rekao je jedan izvor iz vlade Rojtersu.

Prije odluke o sniženju cijena, porezi su u cijeni goriva imali značajan udio – oko 52 odsto kod benzina i oko 47 odsto kod dizela.

Litar benzina u ovoj zemlji, u kojoj većina ljudi živi sa manje od 2 dolara dnevno, košta u Nju Delhiju 110,04 rupija (1,48 dolara), dok dizel košta 98,42 rupija (1,32 dolara), navodi britanska agencija.