Zdravlje na prvom mjestu! Košarac traži carinske olakšice za uvoz električnih automobila

29.10.2020. | 16:18

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ovih dana traži od Sektora za carinsku politiku da definišu model da se nađu carinske olakšice za uvoz električnih automobila, što bi bio dobar korak i potvrda da se vodi računa o životnoj sredini u Srpskoj i FBiH.

Košarac je istakao da samo ministarstvo ne može donijeti odluku nego će trebati mišljenje nadležnih finansijskih institucija.

“Nadam se da ćemo biti uspješni”, rekao je Košarac nakon konferencije o čistoj sredini pod nazivom “Živi zdravo, diši čisto”. Košarac je rekao da je zaštita životne sredine problem preko koga se prelazi lako u BiH, jer se deklarativno tvrdi da je u BiH razvijena ekološka svijest, iako ona ne postoji.

“Naše politike moraju biti u interesu očuvanja zdravlja svakog čovjeka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Moraju se zajednički definisati politike očuvanja životne sredine”, kazao je Košarac. On je dodao da je današnja odluka kojom se formira Ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru pokazala kako se zajedničkom koordinacijom svih institucija u BiH mogu donositi prave odluke.

“Ovo je dobar signal da hoćemo na tom principu da radimo“, rekao je Košarac. On je istakao da treba zahvaliti međunarodnim institucijama koje su realizovale određene projekte važne za zaštitu životne sredine i da nije riječ o malim sredstvima koja su za to utrošena.

“Postoji jako dobra međuentitetska saradnja nadležnih ministarstava i jako dobra koordinirajuća uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i svi smo predano radili na implementaciji onih aktivnosti koje je BiH preuzela”, tvrdi Košarac.

Košarac kaže da su mnoge konvencije ratifikovane, ali da se mora raditi na realizaciji preuzetih obaveza. Konferenciju organizuje Delegacija EU u BiH, uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju i Ambasade Švedske u BiH.