Zbog zaoštravanja situacije s tržišnom ponudom: Nafta se drži znatno iznad 100 dolara po barelu

19.07.2022. | 10:01

Cijene nafte drže se danas znatno iznad 100 dolara po barelu nakon što su u ponedjeljak zabilježile najveći jednodnevni rast od maja, usljed uznemirenosti trgovaca zbog zaoštravanja situacije s tržišnom ponudom.

Međunarodno referentna nafta Brent ojačala je jutros za 0,08 posto na 106,4 dolara po barelu, a cijena američke WTI nafte je porasla za 0,31 procenat na 102,8 dolara za barel na trgovanju do 9.23 časa po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Nervoza na tržištu nafte se pojačala nakon što je Saudijska Arabija odbila da obeća povećanje proizvodnje u razgovorima prilikom posjete američkog predsednika Džoa Bajdena toj zemlji, kao i zbog poremećaja na naftovodu Kijstoun zbog kojih su smanjene isporuke kanadske nafte američkim rafinerijama, prenosi “Blumberg”.

Na naftnim tržištima je posljednjih nedjelja zabilježena visoka volatilnost cijena pod uticajem zabrinutosti da bi prijeteća recesija mogla da nagrize potražnju, pada dolara sa njegovih rekodrnih nivoa i znakova da je fizički raspoloživa ponuda “crnog zlata” i dalje nedovoljna, prenosi Tanjug.

Istovremeno, SAD nastavljaju da guraju svoj plan da se ograniče cijene ruske sirove nafte kako bi Moskva bila lišena prihoda za finansiranje rata u Ukrajini.

Oznake: Barel, Cijena, Nafta