Zbog troškova vezanih za poslovanje u Rusiji: Koka-Kola pretrpjela težak finansijski udarac

11.08.2022. | 11:06

Kompanija Coca-Cola HBC saopštila je danas da je pretrpjela jednokratni finansijski udarac od 190 miliona evra (195,36 miliona dolara) u prvoj polovini godine zbog troškova vezanih za poslovanje u Rusiji, u kojoj je obustavila prodaju Coca-Cole poslije napada Moskve na Ukrajinu.

Coca-Cola HBC je takođe ažurirala svoju prognozu poslovnog rezultata, pa sada očekuje uporedivi operativni profit u 2022. između 740 i 820 miliona evra, usljed smanjenog prisustva u Rusiji i problema sa inflacijom, što je niže od 831 miliona evra koliko je prijavila u 2021, izvještava Rojters.

Ova kompanija za flaširanje bezalkoholnih pića, koja je Rusiju nekada smatrala jednim od svojih najvećih tržišta, očekuje da će pretrpjeti finansijski trošak od oko 82 miliona evra i u drugom polugodištu jer su iscrpljene sve njene zalihe u Rusiji, gdje više neće proizvoditi ili prodavati Coca-Colu ili druge kompanijske brendove, prenosi Tanjug.

HBC, koji kotira na Londonskoj berzi, takođe je izvijestio o padu neto dobiti od 34 procenta na oko 153 miliona evra tokom šest mjeseci, zaključno sa 1. julom, usljed rasta troškova i uticaja visoke inflacije.

HBC je jedna od brojnih punionica kompanije Coca-Cola, nadležan za lokalne franšize za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi čuveni američki proizvođač.

Kompanija Coca-Cola ima više od 20 odsto vlasničkog udela u HBC-u.

Oznake: Gubici, Koka-Kola, Rusija