Zbog štrajka kamiondžija: Presušilo gorivo na pumpama u Koreji

Na gotovo 100 benzinskih pumpi širom Južne Koreje nema goriva zbog štrajka kamiondžija, pokazuju vladini podaci, a danas je i nacionalni sindikat započeo generalni štrajk u znak podrške vozačima.
Štrajk južnokorejskih kamiondžija počeo je 24. novembra zbog programa minimalnih plata. Između sindikata i vlade su održana dva pregovaračka sastanka, ali do sada nije došlo do pomaka, prenosi Rojters.

Korejska konfederacija sindikata (KCTU) saopštila je da je u okviru generalnog štrajka organizovala proteste u 15 mjesta širom zemlje, u kojima učestvuje oko 25.000 radnika članova sindikalnih organizacija.

Pošto su zalihe goriva i građevinskog materijala na izmaku,  južnokorejska vlada je pojačala pritisak da se štrajk okonča. Vlada je prošle nedjelje izdala naredbu o radnoj obavezi kako bi 2.500 vozača koji štrajkuju u cementnoj industriji vratila na drumove.

Predsednik Jun Sok-jol naložio je u nedjelju da se ta naredba proširi na sektore kao što su prerada nafte i proizvodnja čelika, gdje se očekuje dodatna ekonomska šteta.

Korejska komisija za fer trgovinu (KFTC) saopštila je da je pokrenula istragu prošle nedjelje kako bi ispitala da li je sindikat kamiondžija nezakonito odbio rad. Jedan zvaničnik KFTC-a je rekao danas za Rojters da sindikat ne sarađuje u istrazi.

Krovna sindikalna organizacija KCTU, čiji je deo i sindikat kamiondžija, uporedila je naredbu predsjednika „počni da radiš“ sa proglašenjem vanrednog stanja i ocijenila da bi vlada trebalo da pregovara.

Na protestima u blizini rezervoarskog depoa Uivang, gdje kampuju kamiondžije štrajkači, šef KCTU-a Jang Kjung-su rekao je da su kamiondžije na „prvoj liniji“ borbe za zaštitu života i prava radnika. Lideri sindikata članica KCTU prikupili su novčana sredstva za podršku tekućem štrajku kamiondžija.

Li Bong-džu, šef sindikata kamiondžija, rekao je da će štrajkači podići nivo protesta počev od srede, bez detaljnijeg objašnjenja.

Skoro 100 benzinskih stanica je od juče popodne bez goriva. Oko 60 posto njih je u Seulu i provinciji Gjeongi, gusto naseljenom regionu u blizini glavnog grada, prema podacima Koreja Nešenel Ojla. To je znatno više od podatka Ministarstva industrije da je do 29. novembra bez goriva ostalo 21 benzinskih pumpi.

Zbog rastućih cijena goriva, čak 25.000 kamiondžija traži da vlada obezbedi stalni sistem minimalne plate poznat pod nazivom “Sigurna vozarina“, koji je privremeno uveden 2020. za mali broj kamiondžija, kojih ima više od 400.000.

Ovo je drugi štrajk vozača kamiona u proteklih manje od šest meseci, pri čemu se sada bore sa žestokom hladnoćom i vladinim narativom da su oni dobro plaćena „radnička aristokratija“.

Predsjednik Jun je rekao da vlada neće popustiti pred zahtjevima sindikata i uporedio je njihovu akciju sa nuklearnom prijetnjom Sjeverne Koreje.

Štrajkovi su poremetili lanac snabdijevanja u Južnoj Koreji i koštali su zemlju 3,5 biliona vona (2,65 milijardi dolara) gubitaka zbog nerealizovanih pošiljki tokom prvih 12 dana, saopštilo je danas Ministarstvo industrije.

Procjenjuje se da će gubici porasti u nekoliko industrija, mada se promet u lukama neznatno poboljšao na 69 posto u odnosu na prosjek prije štrajka poslije predsjednikove naredbe, prema vladinim podacima.

Ostavite komentar: