Zbog rata u Ukrajini moguća globalna recesija

25.05.2022. | 22:34

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas rekao je danas da rat koji Rusija vodi u Ukrajini i njegov uticaj na cijene hrane i energenata, kao i dostupnost vještačkog đubriva, mogu da izazovu globalnu recesiju.

Malpas je rekao na događaju u organizaciji Američke trgovinske komore da je njemačka privreda, četvrta po veličini u svijetu, već značjano usporena usljed poskupljenja energenata i da bi pad proizvodnje vještačkih đubriva mogao da pogorša situaciju u drugim dijelovima svijeta.

“Gledajući globalni bruto proizvod, teško je reći kako možemo da izbjegnemo recesiju”, rekao je Malpas, ali nije izložio detaljniju prognozu.

On je rekao da se očekuje značajna kontrakcija ekonomija Ukrajine i Rusije, dok će Evropa, Kina i SAD doživjeti usporenje privrednog rasta.

Zemlje u razvoju su teže pogođene nedostatkom vještačkog đubriva, nedovoljnim zalihama hrane i nedovoljnim isporukama energenata.

“Sama ideja dvostrukog rasta cijena energenata dovoljna je da izazove recesiju”, rekao je Malpas.

Svjetska banka je prošlog mjeseca već umanjila prognozirani globalni privredni rast na 3,2 odsto sa 4,1 odsto zbog vojne akcije Rusije u Ukrajini.

Malpas nije detaljnije govorio o tome kada bi globalna recesija mogla da počne.