Zbog rasta cijene mazuta: Od oktobra izvjesno poskupljenje grijanja

03.07.2022. | 11:11

Direktor Javnog preduzeća “Toplana” Istočno Novo Sarajevo Dejan Berjan rekao je da je zbog rasta cijene mazuta od oktobra izvjesno poskupljenje grijanja čija cijena, kako kaže, nije mijenjana proteklih pet godina i trenutno je za domaćinstva među najjeftinijom u Republici Srpskoj.

Berjan je izrazio zabrinutost za dalje funkcionisanje preduzeća zbog visoke cijene i nemogućnosti nabavke mazuta koji koriste kao energent.

On je rekao Srni da je rast cijene mazuta kao i rat u Ukrajini doveo do većih troškova u “Toplani” što će od oktobra, kada počinje nova grejna sezona, uticati na povećanje cijena za sve kategorije potrošača.

“U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći koliki procenat će to povećanje iznositi dok ne završimo javnu nabavku i ne saznamo cijenu kao i samu maržu dobavljača. Na osnovu trenutnog stanja predviđanja su da će to povećanje biti između 30 i 50 odsto”, kaže Berjan.

On je rekao da i sa, eventualnim, povećanjem cijene za 50 odsto, ne mogu pokriti samo troškove energenta u koje ne ulaze ostali troškovi poslovanja, navodeći da je cijena mazuta u odnosu na prošlu godinu povećana preko 100 odsto.

“U razgovoru sa ostalim kolegama iz toplana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saznali smo da se svi suočavaju sa istim problemima, isključivo zbog rasta cijene energenta koji je, u zavisnosti koji koriste, povećan od 70 do 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. Neki su povećali svoje cijene još prošle grejne sezone, dok će ih naredne još jednom podići”, kaže Berjan.

On je naveo da se redovni godišnji remont postrojenja starih preko 45 godina za koje problem predstavljaju rezervni dijelovi i serviser mora završiti do početka grejne sezone.

Osim toga, kaže Berjan, planirana je i rekonstrukcija cjevovoda dužine oko 100 metara.

Govoreći o izradi Glavnog projekta za rekonstrukciju kotlovnice i prelasku na novi ekološki prihvatljiviji energent, Bejran je rekao da su završili izradu i reviziju mašinskog, elektro i građevinskog projekta i da je sve spremno da osnovni energent bude gas, a rezerva lož ulje.

“Poslali smo dopis određenim bankama da vidimo da li smo kreditno sposobni da se zadužimo, jer procijenjena vrijednost rekonstrukcije kotlovnice iznosi preko pet miliona KM. To su velika sredstva koja mi u ovom trenutku nemamo. Zato od lokalne, gradske i vlasti sa republičkog nivoa, očekujemo pomoć kako bi realizovali ovaj veliki projekat”, rekao je Berjan.