Zbog pomoći Rusiji: Amerika uvela sankcije beogradskoj kompaniji

21.07.2023. | 07:25

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država juče je ažuriralo svoju listu sankcija, ovog puta sa blizu 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među njima se našla i jedna beogradska firma.

Naime, među sankcionisanim kompanijama je i “MCI Trading” d.o.o. sa sjedištem u Beogradu.

U saopštenju američkog ministarstva navedeno je kako je ova firma pomogla ruskoj firmi “AK Microtech” da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka.

“Društvo sa ograničenom odgovornošću AK Microtech (AKM) je firma sa sjedištem u Rusiji koja je specijalizirana za prijenos strane poluvodičke tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući subjekte koji obezbjeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji. Određeni broj tih krajnjih korisnika nalazi se na Listi posebno određenih državljana i blokiranih osoba Trezora, kao i na listi entiteta Ministarstva trgovine”, navodi se u obrazloženju američkog ministarstva.

Vlasnik beogradske firme je Ivan Cvetić.

“AKM koristi neruske posrednike da zamagljuje ruske primaoce. Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO Beograd Palilula (MCI), koja je pomogla AKM-u da nabavi visokotehnološke artikle od proizvođača iz Azije, Evrope i Bliskog istoka. MCI je također isporučio desetine pošiljki AKM-u od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Srbijanac Ivan Cvetić je direktor MCI”, pojašnjeno je dalje u zvaničnom obrazloženju.

Sankcije su samo jedan dio napora američke vlade da zaustavi rusku nabavku kritične robe i tehnologije. SAD rade s partnerskim vladama i privatnim sektorom na identifikaciji i ometanju mreža utaje, a akcije koje se danas poduzimaju dopunjuju ove zajedničke napore.

U saradnji sa partnerima, Ministarstvo finansija će koristiti sve raspoložive alate, uključujući sankcije, kako bi spriječilo Rusiju da nabavi osjetljivu tehnologiju koja joj je potrebna da nastavi svoj rat punog razmjera protiv Ukrajine.

Oznake: Beograd, Firma, Sankcije